Σε τι στοχεύει η φιλόδοξη κοινοπραξία Toyota- Panasonic

Σε τι στοχεύει η φιλόδοξη κοινοπραξία Toyota- Panasonic
epa06386336 Toyota Motor Corporation President Akio Toyoda (L) and Panasonic Corporation President Kazuhiro Tsuga (R) attend a press conference in Tokyo, Japan, 13 December 2017. Both companies announced their partnership in the development of EV batteries as they recognize the importance of innovation in battery performance, safety and price. EPA/CHRISTOPHER JUE

Νέες συμμαχίες και σημαντικές επενδύσεις σε μια περίοδο όπου η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται συνεχώς.

Η Toyota και η Panasonic ξεκινούν μια κοινή επιχείρηση από την επόμενη χρονιά για να κατασκευάσουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, αξιοποιώντας τη δυναμική τους, στο πλαίσιο της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Toyota θα είναι κάτοχος του 51% της κοινοπραξίας και η Panasonic του υπόλοιπου 49%, δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Η κοινή επιχείρηση, η οποία βασίζεται σε μια αρχική εταιρική σχέση για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου που ξεκίνησε στα τέλη του 2017, αντικατοπτρίζει τον στόχο των ιαπωνικών εταιρειών να γίνουν ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φορέας στον κλάδο των μπαταριών, ο οποίος είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος μπαταριών έχει βρεθεί στο επίκεντρο του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς τον Δεκέμβριο του 2018, η Volkswagen ανακοίνωσε τη δυνατότητα να κατασκευάσει μέχρι και 15 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα με την πάροδο μερικών χρόνων.

Οι δύο εταιρείες θα συγκεντρώσουν μέρος της υπάρχουσας τεχνογνωσίας που σχετίζονται με τις μπαταρίες στην κοινή επιχείρηση. Η Panasonic θα μεταφέρει επίσης τις μονάδες παραγωγής μπαταριών που διαθέτει στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν ότι περίπου 3.500 εργαζόμενοι θα απορροφηθούν για να υποστηρίξουν τη νέα τους αυτή δραστηριότητα, ενώ το παραγόμενο προϊόν δεν θα διατίθεται μόνον στην Toyota, αλλά και σε άλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για το ποσό που θα επενδυθεί στη νέα αυτή «κοινοπραξία». Να σημειώσουμε πως η Panasonic είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μπαταριών στην Ευρώπη, όμως αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από τους κατασκευαστές της Νότιας Κορέας Samsung SDI και LG Chem και CATL της Κίνας.

Η Panasonic είναι σήμερα αποκλειστικός προμηθευτής μπαταριών της Tesla, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως ο Έλον Μασκ ότι έχει συζητήσει με άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Tianjin Lishen της Κίνας, για την προμήθεια μπαταριών για το νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων του στη Σαγκάη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως Toyota και Panasonic έχουν ήδη από το 1996 μια κοινή επιχείρηση, την Prime Earth EV Energy, η οποία κατασκευάζει μπαταρίες που χρησιμοποιούνται κυρίως σε υβριδικά οχήματα.