Σε τρεις Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

Σε τρεις Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

Οι Φέιμα, Χάνσεν και Σίλερ τιμήθηκαν για το έργο τους στην εμπειρική ανάλυση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού.

Οι Γιουτζίν Φέιμα, Λαρς-Πίτερ Χάνσεν και Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ, τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το έργο τους «στην εμπειρική ανάλυση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού».

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι δίνει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων κορόνων, στους Φέιμα, Χάνσεν και Σίλερ για το έργο τους πάνω στην πορεία των τιμών των διαφόρων στοιχείων ενεργητικού στις αγορές.

Διαβάστε ακόμη: Ένας οργανισμός για Νόμπελ

Χάρη στη δουλειά των τριών Αμερικανών έγινε «δυνατό να προβλεφθεί η γενική πορεία των τιμών αυτών για μακρές περιόδους, όπως τα τρία ως πέντε επόμενα χρόνια», σημείωσε η Επιτροπή. Οι νικητές, προσέθεσε η Επιτροπή, έθεσαν τις βάσεις για την κατανόηση της πορείας των τιμών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο Φέιμα, 74 ετών, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 είχε αποδείξει ότι αποτελούσε αυταπάτη η πρόβλεψη των βραχυχρόνιων τιμών στις αγοράς, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς τις ακολουθούμενες πρακτικές. Ο Σίλερ, 67 ετών, ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι ήταν δυνητικά πιο εύκολο να γίνουν μακρόχρονες προβλέψεις. Ο Χάνσεν, 61 ετών, ανέπτυξε κατόπιν μια στατιστική μέθοδο για να δοκιμαστούν οι θεωρίες αυτές στις πραγματικές τιμές των στοιχείων.