Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Πώς επηρεάζει τις μεγάλες επιχειρήσεις;

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Πώς επηρεάζει τις μεγάλες επιχειρήσεις;
Photo: AFP
Η Volvo είπε πως επηρεάστηκε από τα ναυτιλιακά εμπόδια και διερευνούσε τις πιθανές επιπτώσεις.

Έντονη ανησυχία προκαλείται τις τελευταίες μέρες στην παγκόσμια οικονομία λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης έχουν προκαλέσει σε πολλά εμπορικά πλοία να αποφεύγουν το -κρίσιμο- σημείο για το εμπόριο διεθνώς.

Το Reuters καταγράφει τις αντιδράσεις που έχουν μεγάλες επιχειρήσεις στην κρίση:

AB Foods

Η ιδιοκτήτρια των Primark παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά οι αλυσίδες εφοδιασμού της είναι ικανές για κάποια προσαρμογή, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος ανησυχίας».

BASF

Η γερμανική εταιρεία χημικών δεν βλέπει διαταραχές στην προμήθεια πρώτων υλών ή στη διανομή προϊόντων, αλλά παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

BP

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία στις 18 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι έχει διακόψει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Covestro

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής χημικών προϊόντων δήλωσε ότι τυχόν αυξήσεις στους χρόνους διέλευσης δεν θα επηρεάσουν την προμήθεια των προϊόντων της. Η Covestro αναμένει από τους συνεργάτες της στις θαλάσσιες ναυτιλιακές γραμμές να συνεχίσουν τις μεταφορές μέσω του περάσματος μόλις αυτό μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Danone

Ο γαλλικός όμιλος τροφίμων δήλωσε ότι οι περισσότερες αποστολές του έχουν εκτραπεί, γεγονός που θα αυξήσει τους χρόνους διέλευσης. Σε περίπτωση που η κατάσταση διαρκέσει πέραν των 2-3 μηνών, ο όμιλος θα ενεργοποιήσει σχέδια μετριασμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εναλλακτικών διαδρομών μέσω θαλάσσης ή οδικώς, όπου είναι δυνατόν, δήλωσε εκπρόσωπος της Danone.

Electrolux

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για την εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών ή τον προσδιορισμό των παραδόσεων προτεραιότητας, ώστε να προσπαθήσει να αποφύγει οποιαδήποτε διαταραχή. Προς το παρόν βλέπει περιορισμένο αντίκτυπο στις παραδόσεις.

Equinor

Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι έχει ανακατευθύνει τα πλοία που κατευθύνονταν προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Essity

Η σουηδική εταιρεία παραγωγής προϊόντων υγιεινής παρακολουθεί την κατάσταση και παραμένει σε επαφή με τους προμηθευτές που επηρεάζονται για να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής των αγαθών, αλλά βλέπει περιορισμένες επιπτώσεις, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των προμηθειών της κινείται μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Europris

Η νορβηγική εταιρεία λιανικής πώλησης, η οποία εισάγει το 35-40% των προϊόντων που πωλεί από την Ασία μέσω θαλάσσιων μεταφορών, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση των ναυτιλιακών εταιρειών να αναδρομολογήσουν τα πλοία. Η Europris δήλωσε ότι οι μεγαλύτεροι χρόνοι μεταφοράς είναι εντός του περιθωρίου ασφαλείας της και δεν αναμένονται σημαντικές προκλήσεις.

IKEA

Η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης έτοιμων προς συναρμολόγηση επίπλων ανακοίνωσε πως η κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις και ενδέχεται να προκαλέσει περιορισμούς στη διαθεσιμότητα ορισμένων προϊόντων.

«Εν τω μεταξύ, αξιολογούμε άλλες επιλογές εφοδιασμού για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kemira

Η φινλανδική εταιρεία χημικών προϊόντων ανέφερε στις 19 Δεκεμβρίου ότι οι αποφάσεις των ναυτιλιακών εταιρειών να ανακατευθύνουν τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα επηρεάσουν ορισμένα από τα διεθνή δρομολόγιά της, αλλά όχι με σημαντικό τρόπο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα στην αγορά και οι χρόνοι αναμονής στα λιμάνια είναι αρκετά καλοί» είπε εκπρόσωπος της Kemira.

Kone

Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων δήλωσε ότι η κατάσταση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να καθυστερήσει τις αποστολές κατά 2-3 εβδομάδες, αν και η πλειονότητα των παραδόσεων στους πελάτες της θα πρέπει να παραμείνει εντός χρονοδιαγράμματος. Η Kone πρόσθεσε ότι είχε προετοιμαστεί για τις διαταραχές αναζητώντας, μεταξύ άλλων, εναλλακτικές μεθόδους και διαδρομές παράδοσης.

Lidl

Η Tailwind Shipping Lines, μονάδα της γερμανικής αλυσίδας εκπτωτικών σούπερ μάρκετ, η οποία μεταφέρει μη διατροφικά αγαθά για τη Lidl και αγαθά για τρίτους πελάτες, δήλωσε ότι προς το παρόν πλέει γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Mosaic

Η αμερικανική εταιρεία λιπασμάτων δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι είχε αναδρομολογήσει μερικά φορτία με προορισμό τις ΗΠΑ γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

TSMC

Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής τσιπ ημιαγωγών σημείωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι διαθέτει ένα καθιερωμένο από καιρό σύστημα διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων και μετά από αξιολόγηση δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές της.

Volvo Car

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία είπε πως επηρεάστηκε από τα ναυτιλιακά εμπόδια και διερευνούσε τις πιθανές επιπτώσεις. Ωστόσο, δεν βλέπει καμία επίπτωση στην ικανότητά της να επιτύχει τους παγκόσμιους στόχους χονδρικής και παραγωγής, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters.

Whirlpool

Η Whirlpool παρακολουθεί στενά τα ζητήματα εφοδιαστικής στην Ερυθρά Θάλασσα, τη διώρυγα του Σουέζ και την ευρύτερη περιοχή για να βοηθήσει στον μετριασμό των κινδύνων που προκύπτουν, ανέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών στο Reuters, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει αντίκτυπος στην επιχείρησή της.

Yara

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια σημαντική διαδρομή εφοδιασμού για τη Yara, είπε η νορβηγική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων, αλλά πρόσθεσε ότι επηρεάζεται μόνο ήπια από τις προκλήσεις διέλευσης προς το παρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com