Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στη Γαλλία – Κρίσιμο διήμερο για τη Ευρωζώνη

Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στη Γαλλία – Κρίσιμο διήμερο για τη Ευρωζώνη
France, 2022-01-07. Savings illustration. Photograph by Thibaut Durand / Hans Lucas. France, 2022-01-07. Illustration d epargne. Photographie par Thibaut Durand / Hans Lucas. (Photo by Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Στο επίκεντρο των αγορών η πορεία των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Ιανουάριο, καθώς οι αγορές εστιάζουν στα οικονομικά στοιχεία για τις τιμές στην Ευρωζώνη και στις επιπτώσεις που αυτά θα έχουν για την πορεία των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (Insee), ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 4,1% τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,6%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του ετήσιο πληθωρισμού από τον Ιανουάριο του 2022, προτού αρχίσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,1% έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,3%.

Ανά κλάδους της οικονομίας

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων (+5,7% έναντι +7,2% τον Δεκέμβριο). Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσοχή σε Γερμανία και Ευρωζώνη

Τα στοιχεία από τη Γαλλία έρχονται μετά από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ισπανία και πριν από τις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία (το μεσημέρι της Τετάρτης) και στην Ευρωζώνη (το μεσημέρι της Πέμπτης) κατά τον πρώτο μήνα του 2024.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του γενικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2% για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,9%, μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ και με την επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να τονίζει νωρίτερα τον Ιανουάριο πως θα συνεχιστεί η νομισματική πολιτική για τη μείωση του πληθωρισμού.

Παρά τις αναφορές της Γαλλίδας αξιωματούχου για το ότι είναι πρόωρο να γίνεται κουβέντα για τη μείωση των επιτοκίων, οι αγορές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: