Sell off και βαριές απώλειες στις διεθνείς αγορές λόγω νομισματικής σύσφιξης «βλέπει» το ΔΝΤ

Sell off και βαριές απώλειες στις διεθνείς αγορές λόγω νομισματικής σύσφιξης «βλέπει» το ΔΝΤ
epa04824587 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO *** Local Caption *** 51301299 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κατεβάζει» στο 3,6% τον πήχη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για sell off και βαριές απώλειες στις διεθνείς αγορές προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό αίροντας τα μέτρα τόνωσης που είχαν ληφθεί προς άμβλυνση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης και συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική.

Παρότι λοιπόν το 2022 ξεκίνησε με ευοίωνες προοπτικές, με τους επενδυτές να κινούνται πάνω σε μια αισιόδοξη βάση, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών, τα πράγματα δυσκόλεψαν απότομα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Υπάρχει σίγουρα κίνδυνος περαιτέρω πτώσης στις αγορές», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ο Tobias Adrian, διευθυντής κεφαλαιαγορών στο ΔΝΤ. 

«Το αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιξης είναι η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, και δεν θα εκπλαγώ αν βλέπαμε μια αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων στα περιουσιακά στοιχεία στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις αγορές μετοχών καθώς και στις αγορές ομολόγων» πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση του Ταμείου έρχεται σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας για ορισμένες από τις βασικές κεντρικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλες έξι φορές το 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, αυτή η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, γεγονός που θα επηρεάσει τις κινήσεις της αγοράς. Η ευρωζώνη, για παράδειγμα, κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ ανατιμήσεων τον περασμένο μήνα, στο 7,5% σε ετήσια βάση, ενώ στις ΗΠΑ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σκαρφάλωσε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Κατεβάζει στο 3,6% τον πήχη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 

Στο μεταξύ, σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον «σαφή και παρόντα κίνδυνο για πολλές χώρες».

Ο πόλεμος αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόβλεψή του χαρακτηρίζεται από «ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα».

Το ΔΝΤ, που υποβάθμισε για δεύτερη φορά φέτος τις προβλέψεις του, εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το 2022 και το 2023, περικόπτοντας κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα τις προβλέψεις του τον Ιανουάριο, λόγω των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και των διεθνών επιπτώσεών του.

Μεσοπρόθεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει περίπου στο 3,3%, σε σύγκριση με 4,1% κατά μέσο όρο την περίοδο από το 2004 έως το 2013, και την ανάπτυξη κατά 6,1% το 2021.