ΣΕΒ: Ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ανακεφαλαιοποίηση

ΣΕΒ: Ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΕΒ με αφορμή την επερχόμενη φοροκαταιγίδα.

 

Νέους ορίζοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ανοίγει η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επισημαίνει ο ΣΕΒ εκτιμώντας ότι οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών υπέρ των ιδιωτών μετόχων και η προσδοκώμενη ταχύτερη επαναφορά των τραπεζών στην κερδοφορία, θα εξομαλύνουν τις συνθήκες χρηματοδότησης και λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ η συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ στις τράπεζες μειώνεται από το 56%, στο 20% μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνει η συμμετοχή ξένων επενδυτών, σημειώνεται ωστόσο το μεγάλο discount στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που αντανακλά τις τεράστιες αβεβαιότητες που επωμίζονται οι επενδυτές λόγω της ασυνέχειας της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας.

Σε σχέση με τα “κόκκινα δάνεια” ο ΣΕΒ τονίζει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων χωρίς ακραίες κοινωνικές επιπτώσεις, και των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις που θα αναδιαρθρωθούν, δημιουργεί ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση νέων και υγιών επενδυτικών πρωτοβουλιών. Κατά τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου η επίλυση του προβλήματος περιλαμβάνει:

-Για τα στεγαστικά, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και πώληση στεγαστικών δανείων στην αγορά.

-Για τα επιχειρηματικά δάνεια αναδιάρθρωση με ταχείς ρυθμούς των μη βιώσιμων επιχειρήσεων-δανειοληπτών, επανακεφαλαιοποίηση τους και ενδεχομένως, αλλαγή της δομής λειτουργίας των αναδιαρθρωμένων πλέον επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒ ασκεί πάντως κριτική στα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, τονίζοντας ότι «κυριαρχεί ένας συνδυασμός αυτοσχεδιασμού και φορομπηχτικής πολιτικής, όπου υιοθετούνται μέτρα χωρίς μέτρο και χωρίς την επίγνωση των στρεβλώσεων που δημιουργούνται. Η αγορά, προσθέτει, παρακολουθεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εγχωρίως παραγόμενο κρασί και την σχετική ελάφρυνση της φορολογίας στο εν πολλοίς εισαγόμενο βοδινό κρέας».

Σε ανάλυση τέλος για το ενεργειακό κόστος ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας είναι στην Ελλάδα 30 – 70% υψηλότερο από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας αλλά και λόγω της διαδεδομένης χρήσης σε άλλες χώρες ειδικών συμφωνιών για χαμηλές τιμές. Για το φυσικό αέριο αντίστοιχα η επιβάρυνση είναι 30 – 40 % σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από την απώλεια θέσεων εργασίας σε κλάδους που πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι 170 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τα έσοδα που εξασφαλίζει στο κράτος ο ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα.