ΣΕΒ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα το 2013

ΣΕΒ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα το 2013

Η έρευνα του ΣΕΒ βλέπει ενδείξεις σταθεροποίησης και μικρή αύξηση των επενδύσεων - Σύγκλιση με την Ευρώπη ζητά ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων παρουσίασε σήμερα σε ημερίδα για τη βιομηχανική πολιτική την έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το ΕΜΠ-Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας στις 2.000 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν ενδείξεις σταθεροποίησης και ίσως μικρής τάσης ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε κάποια σημαντικού ύψους επένδυση, από 63% το 2009-2010 μειώθηκε σε 53% κατά τη διετία 2011-2012, αλλά προβλέπεται να αυξηθεί σε 57% το 2013-2014.

Στο δείγμα συμμετέχουν επιχειρήσεις από όλη τη χώρα, από τους κλάδους του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Το 2013 προβλέπεται επίσης αύξηση του ποσοστού των κερδοφόρων επιχειρήσεων κοντά στο 60% (από 50% πέρυσι), ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν αύξηση πωλήσεων το 2013 (26%) σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (18%).

Από την έρευνα προκύπτει ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ενισχυθεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η τάση αυτή είναι περισσότερο εμφανής στον τομέα της μεταποίησης. Το μέγεθος πάντως των επιχειρήσεων φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς οι μικρότερες επιχειρήσεις γενικά δυσκολεύονται να εξάγουν.

Ωστόσο, δεν είναι όλα «ρόδινα», καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, την έλλειψη ρευστότητας, είτε επειδή οι προμηθευτές ή οι πελάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, είτε επειδή οι τράπεζες δεν εγκρίνουν νέα δάνεια. Πάνω από το 70% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, έναντι 50% το 2011, ενώ οι πλέον πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης αφορούν κεφάλαια κίνησης.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι επιχειρήσεις του δείγματος προχώρησαν σε συνδυασμό λύσεων (μείωση αποδοχών/ πρόσθετων αμοιβών, απολύσεις, μείωση τιμών) για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, παρά τη σφοδρότητα της κρίσης τα 2/3 των επιχειρήσεων της έρευνας, δεν προχώρησαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια σε σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη: ΕΤΕ: Οι ΜμΕ επιθυμούν να καινοτομήσουν

Η έρευνα κατατάσσει, τέλος, τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες: -«εδραιωμένες», «σε κρίση» και «με δυσκολίες βιωσιμότητας»- ανάλογα με την εξέλιξη των κερδών και των πωλήσεων.

– Προκύπτει ότι οι «εδραιωμένες» επιχειρήσεις περιορίζονται εφέτος στο 14% του συνόλου (από 28% το 2011), οι επιχειρήσεις σε κρίση αυξάνονται σε 62% (από 52%) και εκείνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας σε 24%, από 20% πριν δυο χρόνια.

«Η πραγματική έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει με το πρόγραμμα της τρόικας, όσο μεγάλη πολιτική ανοχή κι αν επιδείξουν οι δανειστές μας, όση αντοχή κι αν επιδείξει ακόμα ο λαός μας», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος  και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία του παρασιτισμού και της αρπαχτής πρέπει να αντικατασταθεί από σίδερα, τσιμέντο και φουγάρα, ώστε να δημιουργήσει δουλειές, παραγωγή και προκοπή».

Ως προς την επίτευξη ενός «μικρού έστω πρωτογενούς πλεονάσματος», ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη, αλλά «ακόμα κι αν επικυρωθεί τον Απρίλιο από τη EUROSTAT, θα είναι βασισμένο στη δημοσιονομική συμπίεση και τη μείωση του βιοτικού μας επίπεδου, ενώ η οικονομία μας παραμένει ελλειμματική».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ακόμη ότι «η μνημονιακή συνταγή δεν προσφέρει πια λύσεις και αυτό το γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ, που βρίσκονται όμως σε αμηχανία -πολιτική και οικονομική- για το πως θα αλλάξουν δρόμο. Εμείς παραμένουμε όμηροι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας παγιδευμένοι σε ένα πρόγραμμα που μειώνει συνεχώς το εισόδημα και αυξάνει διαρκώς τους φόρους, διαιωνίζοντας έτσι την ύφεση, αντιμετωπίζει τις δημόσιες επενδύσεις ως δημοσιονομικό και όχι ως αναπτυξιακό εργαλείο, συρρικνώνει το τραπεζικό σύστημα και το καθιστά αδύναμο να στηρίξει την ανάπτυξη και οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση, αφήνοντας τους ασθενέστερους χωρίς δίχτυ προστασίας».

Διαβάστε ακόμη: Η τραπεζική «φούσκα» επιστρέφει;

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε δέκα προτεραιότητες ώστε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη στη βιομηχανική πολιτική:

1 -Διεθνώς ανταγωνιστικό και διαχρονικά σταθερό φορολογικό σύστημα, άμεσος επανασχεδιασμός του συνόλου των φορολογικών διατάξεων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

2 -Διεθνώς ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

3 -Νέα κανάλια χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία ανασυγκρότησης του τραπεζικού μας συστήματος.

4 -Κατάργηση ή συγχώνευση των άχρηστων δημόσιων οργανισμών και φορέων.

5 -Πραγματική εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων.

6 -Να αποκλειστούν οι δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στον ΠΔΕ ώστε να αποτελέσει ξανά επενδυτικό εργαλείο ανάπτυξης.

7 -Nα υιοθετηθούν νέα κριτήρια στην κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ για την ιδιωτική οικονομία, με στόχο τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

8 -Να καταργηθούν οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί στην αδειοδότηση και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

9 -Να ενισχυθεί η εξωστρέφεια με την υποστήριξη των εξαγωγών με κάθε μέσο (μείωση κόστους που οφείλεται σε φόρους ή διοικητικά βάρη, απλοποίηση διαδικασιών, στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας με χρηματοδοτικά εργαλεία, κλπ.)

10 – Να δημιουργηθεί ένας «ενιαίος χώρος» καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας μεταξύ επιχειρήσεων, ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων, ώστε να ενθαρρυνθεί η καινοτομία.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα θέματα της χάραξης νέας βιομηχανικής πολιτικής συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα στην οποία αποφασίστηκε να ετοιμαστεί άμεσα ένας Οδικός Χάρτης που θα οριοθετεί τις κατευθύνσεις και προτεραιότητες για να συγκλίνουμε με τη βιομηχανική Ευρώπη. Συμφωνήθηκε επίσης η σύσταση διϋπουργικής επιτροπής που θα παρακολουθεί και θα συντονίζει τις πολιτικές αυτές ενώ στη συνέχεια ο ΣΕΒ θα ζητήσει την επανίδρυση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

Διαβάστε ακόμη: Τι θέλει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον Εθνικό Κήπο;