Τι θέλει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον Εθνικό Κήπο;

Τι θέλει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον Εθνικό Κήπο;

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ανακοίνωσε «επένδυση» ύψους 1,6 εκατ. ευρώ στον κεντρικότερο πνεύμονα της Αθήνας.

Ο τίτλος προβοκατόρικος αλλά δεν είμαστε οι πρώτοι που θέσαμε το ερώτημα, όπως παραδέχεται ο ίδιος. Για να σας βάλουμε, όμως, στο νόημα, προέχει να απαντήσουμε.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος από τα πρώτα βήματα του στην βιομηχανία δεν είχε κρύψει ποτέ και το ενδιαφέρον του για την τέχνη και συγκεκριμένα τη μοντέρνα τέχνη. Σε όποιο από τα γραφεία του και αν τον επισκεπτόσουν, είτε στον Ταύρο είτε στον Άγιο Στέφανο, το μάτι σου ήταν αδύνατο να μην πέσει επάνω σε κάποιο από τα μοντέρνα γλυπτά ή τους πίνακες που είχαν ως μοναδικό αντικείμενο τότε, για ευνοήτους λόγους την… αγελάδα.

Αν ρωτούσες τους συνεργάτες του σου έλεγαν ότι «πρόκειται για την καινούργια “τρέλα” του αφεντικού» ο ίδιος όμως -προφανώς από τότε συνειδητοποιημένος συλλέκτης- μιλούσε για μία νέα αγάπη που ο χρόνος θα δείξει που θα οδηγήσει.

Αυτή η αγάπη λοιπόν οδήγησε στη συλλογή Δασκαλόπουλου, που έργα της πλέον φιλοξενούνται σε μουσεία μοντέρνας τέχνης και γκαλερί όλου του κόσμου, αλλά εδώ και μερικού μήνες και στον ΝΕΟΝ. Τον πολιτιστικό και αναπτυξιακό οργανισμό κοινής ωφέλειας που ίδρυσε και χρηματοδοτεί ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Η Βαλκανική εισβολή των Goody’s 

Φιλοδοξία του ΝΕΟΝ είναι να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει.

Στα πλαίσια αυτά ο ΝΕΟΝ προσέγγισε τον Σεπτέμβριο του 2012 τον Δήμο Αθηναίων προτείνοντας το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», το οποίο περιλαμβάνει κηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία και προγράμματα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης επί δύο μήνες ανά διετία.

Το πρόγραμμα που έχει αρχικά τριετή διάρκεια, θα χρηματοδοτηθεί –το ύψος εκτιμάται ανάμεσα σε 1,2 έως 1,6 εκατ. ευρώ- και θα υλοποιηθεί από τον ΝΕΟΝ με τη συνεργασία, τον έλεγχο και την επίβλεψη του Δήμου Αθηναίων.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην άνοιξη του 2014 και την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη: The HUB Athens: Εκεί όπου ξεκινάει η αλλαγή  

Για τις δύο αυτές δράσεις ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται στο τομέα της μελέτης με το γραφείο doxiadis+, στην κηποτεχνία με τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech –από τα χέρια του έχουν περάσει μεταξύ άλλων οι κήποι των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, το περίπτερο με τα τριαντάφυλλα στο Pavlovsk στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και οι κήποι του Αχίλλειου στην Κέρκυρα– ενώ την επιμέλεια της έκθεσης θα έχει η Iwona Blazwick, διευθύντρια της Whitechapel Gallery στο Λονδίνο.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που φαίνονται να «ενοχλήθηκαν» από την επένδυση πολιτισμού του Δασκαλόπουλου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, «το σχέδιο συνάντησε εξαρχής δύο ειδών αντιδράσεις. Σόκαρε ορισμένους, οι οποίοι έχουν την τάση να θεωρούν τον Εθνικό Κήπο προσωπική ιδιοκτησία τους ή προνομιακό χώρο περιπάτου τους, και δεν ήθελαν τίποτα να ταράξει να λιμνάζοντα νερά του. Προκάλεσε ορισμένους οι οποίοι επιμένουν να βλέπουν τα πράγματα με τα γυαλιά ενός μαρξισμού του 19ου αιώνα και θεωρούν πως ότι εκπορεύεται από το επάρατο κεφάλαιο είναι εξ ορισμού βδελυρό και απορριπτέο».

 Διαβάστε ακόμη: Ο όμιλος Σαράντης απαντάει στην κρίση με εξωστρέφεια

«Στους πρώτους θέλω να πω: Ο Εθνικός Κήπος ανήκει στην ιστορία και σε όλους ανεξαρτήτα τους δημότες τους επισκέπτες της Αθήνας. Στους δεύτερους θα έλεγα ότι, σύγχρονη εποχή, η κοινωνική ευαισθησία δεν αποτελεί ταξικό μονοπώλιο από το οποίο οι πλούσιοι αποκλείονται δια ροπάλου. Υπάρχει καλό και κακό κεφάλαιο, όπως υπάρχουν καλοί και κακοί εργαζόμενοι. Ούτε το δημόσιο και το ιδιωτικό είναι έννοιες ασύμβατες, πόσο μάλλον αντίπαλες. Είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να κάνουμε την καρδιά της Αθήνας να χτυπήσει πιο δυνατά, να ακουστεί πιο μακριά», λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Αν και δεν ήταν δυνατό να διασταυρώσουμε σε ποιους αναφέρεται, ο κ. Δασκαλόπουλος «φωτογραφίζει» όμως τις παρατάξεις της αριστεράς στον Δήμο Αθηναίων που κινήθηκαν κατά της χορηγίας. Χαρακτηριστικά το δημοσιογραφικό όργανο του ΚΚΕ, Ριζοσπάστης, μία ημέρα πριν από την κοινή παρουσίαση του έργου με τον κ. Καμίνη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι :«Την εκχώρηση ενός σημαντικότατου δημόσιου χώρου, του Εθνικού Κήπου, στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξυπηρετούνται οι σκοπιμότητές του, αποφάσισε η δημοτική αρχή της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία αποφάσισε την εκχώρησή του στη ΜΚΟ «ΝΕΟΝ» του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, για να διοργανώνει εκεί εκθέσεις ζωγραφικής, ώστε να εξωραΐσει το προφίλ του ίδιου και της τάξης του. Σαν αντιστάθμισμα θα κάνει βελτιωτικές μικροπαρεμβάσεις κηποτεχνίας σε οκτώ σημεία του Κήπου».

Αντίστοιχα, η παράταξη Ανοιχτή Πόλη με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κατηγορεί την δημοτική αρχή ότι δεν υπήρξε επαρκής πληροφόρηση, καθώς και για έλλειψη μελέτης του έργου καταλήγοντας, « Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Η λειτουργία του Εθνικού Κήπου υπήρξε πολύ θετική στο παρελθόν. Είχαμε επισημάνει ότι οι αλλαγές που έγιναν με τη νέα δημοτική αρχή δεν θα είναι για καλό. Δυστυχώς επαληθευόμαστε με τον χειρότερο τρόπο».

Μια πρώτη εικόνα για το τι αλλάζει στον Εθνικό Κήπο μπορείτε να πάρετε εδώ.