ΣΕΒ: Η βιομηχανία «αιχμή του δόρατος»

ΣΕΒ: Η βιομηχανία «αιχμή του δόρατος»

Τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας για να μπει η ελληνική οικονομία και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης ζητά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων.

«Ο τόπος μπορεί να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά μόνον αν στηρίξουμε και στηριχτούμε στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική παραγωγική βάση της χώρας. Και αιχμή του δόρατος αυτής της παραγωγικής βάσης είναι η εν πολλοίς υποτιμημένη και συκοφαντημένη ελληνική βιομηχανία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και μέσα στο 2014 «θα κριθεί αν θα παραμείνουμε παγιδευμένοι στον φαύλο κύκλο μίας ύφεσης που ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας αντέχουν πια, ή αν θα δούμε μία έστω δειλή αντιστροφή της κρίσης».

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, η επικοινωνιακή επικέντρωση στον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος είναι σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική. Ασφαλώς, διευκολύνει τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τη Γερμανία, ώστε να αναγνωρίσουν τις αντικειμενικές ανάγκες της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και να συνεχίσουν να την στηρίζουν. Αλλά, ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα έχει, κυρίως, συμβολική σημασία. Δεν προσελκύει ξένες επενδύσεις, δεν αποτελεί κίνητρο για τους εγχώριους επενδυτές, δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν φέρνει την ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη: Ενισχύθηκαν οι πιο αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη

«Ακούμε συστηματικά από επίσημα χείλη να πλέκεται το πληθωρικό εγκώμιο κλάδων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, που παρουσιάζονται ως εθνικοί πρωταθλητές. Σε αντιδιαστολή, έχουμε παθητικά αποδεχτεί τη δήθεν αποβιομηχάνιση της χώρας. Η στοιχειοθετημένη αλήθεια, όμως, είναι άλλη» υπογραμμίζει ο ΣΕΒ και παραθέτει τα εξής στοιχεία:

– Η βιομηχανία συμβάλλει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 15,5% (28,4 δισ. ευρώ) περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.

– Η βιομηχανία απασχολεί το 16,6% όλων των εργαζομένων (739.000 εργαζόμενοι), προσφέροντας σταθερή δουλειά με πλήρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών όλο τον χρόνο.

– Η βιομηχανία καταβάλλει το 17,1% των συνολικών αποδοχών όλων των εργαζομένων (12,4 δισ. ευρώ) και αντίστοιχα συνεισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία.

– Οι μεγαλύτερες μεταποιητικές επιχειρήσεις καταβάλλουν έως και διπλάσιο μισθό από τις μικρές επιχειρήσεις και έως και 50% ψηλότερους μισθούς από τον μέσο μικτό μισθό που καταβάλλεται σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

– Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) της βιομηχανίας (μαζί με τις κατασκευές) κάλυψαν, το 2011, το 35% των φορολογητέων κερδών των επιχειρήσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καταβάλλοντας τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

– Οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας συνεισφέρουν με άνω του 22% στα έσοδα του ΙΚΑ.

– Οι επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ της βιομηχανίας συνεισφέρουν με 40% στον κύκλο εργασιών όλων των ΑΕ και ΕΠΕ και αντίστοιχα στην πραγματική καταβολή ΦΠΑ.

– Οι εξαγωγές προϊόντων (άνω των 27,7 δισ. ευρώ το 2012 κατά την ΕΛΣΤΑΤ και 21,3 κατά την ΤτΕ) ανέρχονται σε αξία όσο τα συνολικά έσοδα από εισπράξεις υπηρεσιών (κυρίως τουρισμό και ναυτιλία, 24,5 δισ. ευρώ κατά την ΕΛΣΤΑΤ και 23,3 κατά την ΤτΕ).

– Η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών, ακόμα και γεωργικών προϊόντων και πρώτων υλών, αφορά προϊόντα με κάποιο ποσοστό μεταποίησης.

Επίσης, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η βιομηχανία είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής μας οικονομίας, μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μία μεροληπτική διαιτησία, ενώ είναι απαραίτητη για να αξιοποιήσει πλήρως η χώρα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τουρισμό, τη ναυτιλία και την αγροτική παραγωγή.

Υπενθυμίζει, δε, ότι ο World Economic Forum (WEF) στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, αφήνει μετεξεταστέα την Ελλάδα στους πιο κρίσιμους τομείς, καταγράφοντας την ανεπάρκεια της γραφειοκρατίας/δημόσιας διοίκησης, τη δύσκολη πρόσβαση σε πιστώσεις, το επαχθές φορολογικό σύστημα και τους συνεχείς πολιτικούς πειραματισμούς.

«Η αποβιομηχάνιση δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια, όπως συστηματικά παρουσιάζεται. Είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα πολιτικής. Έχουμε αλήθεια συμβιβαστεί με την ιδέα μιας Ελλάδας χωρίς σύγχρονη βιομηχανική βάση; Ή μήπως είναι η ώρα να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την άποψή της για τη δυναμική, τις προτεραιότητες και το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας, χαράσσοντας μια επιθετική πολιτική στήριξης της βιομηχανίας μας;» καταλήγει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Διαβάστε ακόμη: Νέα προβλήματα για τις αναδυόμενες αγορές