Σφοδρές μάχες στην πόλη Κομπάνι μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών

Σφοδρές μάχες στην πόλη Κομπάνι μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών

Οι Κούρδοι μαχητές κατάφεραν και αντιμετώπισαν επτά επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Μαίνονται οι σκληρές μάχες στην πόλη Κομπάνι στη Συρία, όπου Κούρδοι μαχητές κατάφεραν να απωθήσουν επτά επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο.

Οι τζιχαντιστές ενέτειναν τις επιθέσεις τους έχοντας δημιουργήσει μέτωπα νότια, δυτικά και ανατολικά του Κομπάνι, δήλωσε ο Kούρδος ακτιβιστής Φάρχαντ αλ Σάμι. «Σημειώνονται σφοδρές μάχες γύρω από το Κομπάνι από όλες τις πλευρές, όμως οι σφοδρότερες σήμερα το πρωί είναι στα ανατολικά», είπε ο αλ Σάμι.

«Το ΙΚ εξαπέλυσε μια ευρεία επίθεση από το νότιο τμήμα της πόλης σε μια προσπάθεια να προωθηθεί προς το κέντρο, όμως οι κούρδοι μαχητές την απέτρεψαν έπειτα από σφοδρές μάχες», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Χθες Παρασκευή οι μαχητές του ΙΚ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι και επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στο συνοριακό πέρασμα προς την Τουρκία, τη μοναδική οδό από την οποία τροφοδοτείται η πόλη. Μετά την είσοδό του στην κουρδική αυτή πόλη, το ΙΚ ελέγχει το 40% του Κομπάνι.

Παράλληλα κούρδοι μαχητές διεξήγαγαν «ειδικές επιχειρήσεις» στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με στόχο να διεισδύσουν στις ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και να σκοτώσουν μέλη το ΙΚ προτού επιστρέψουν στις θέσεις τους. Εξάλλου ο Ισμάτ Χάσαν, επικεφαλής του συμβουλίου άμυνας της πόλης, δήλωσε στον κουρδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ουελάτι ότι οι μαχητές του κατάφεραν νωρίς σήμερα το πρωί να αποτρέψουν τουλάχιστον δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από μαχητές του ΙΚ στο κέντρο του Κομπάνι.

Στο μεταξύ ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπέλυσε τουλάχιστον δύο αεροπορικές επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας στον ανατολικό και νότιο τομέα του Κομπάνι, όπως επεσήμανε ο Άμπντελ Ράχμαν.

H Ευρωπαϊκή Ένωση  απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από την κατάληψη του γενικού επιτελείου των κουρδικών δυνάμεων στη συριακή πόλη Κομπάνι. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας και στον ανθρωπιστικό τομέα στο Κομπάνι και στις υπόλοιπες κουρδικές περιοχές στη Συρία» έγραψε σε ένα δελτίο τύπου ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Οι κάτοικοι στο Κομπάνι επέδειξαν στη διεθνή κοινότητα την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και τις αξίες τους και να αντισταθούν στην καταδυνάστευση» προσέθεσε ο ίδιος. Η ΕΕ «καταδικάζει με σθένος την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της πόλης Κομπάνι και παραμένει αποφασισμένη να υπηρετήσει πλήρως το ρόλο της στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» συνέχισε.

«Η ΕΕ, η Τουρκία και οι άλλοι περιφερειακοί και διεθνείς εταίροι πρέπει να συνεργαστούν περαιτέρω προκειμένου να απομονώσουν και να περιορίσουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους» και η ΕΕ «συνεχίζει να στηρίζει πλήρως τις διπλωματικές προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Συρία» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει «τη μεγάλη της ανησυχία για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Τουρκία» που συνδέονται με την κατάσταση στη Συρία «και την απώλεια ανθρώπινων ζωών» και καλεί «όλες τις πλευρές στο διάλογο».