Σφοδρή κριτική στον CEO της JP Morgan για επενδύσεις σε Fintech – Μεγάλη πτώση για τη μετοχή

Σφοδρή κριτική στον CEO της JP Morgan για επενδύσεις σε Fintech – Μεγάλη πτώση για τη μετοχή
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS

Σφοδρή κριτική σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ομίλου και τις επενδύσεις σε fintech, αλλά και την είσοδο της αμερικανικής τράπεζας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Jamie Dimon.

Οι μέτοχοι είπαν στον Dimon και την ηγετική του ομάδα τον Φεβρουάριο ότι η τράπεζα δεν παρείχε επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με τα φιλόδοξα σχέδια δαπανών τεχνολογίας, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετείχαν στη συνάντηση στη Φλόριντα. 

Όπως μεταδίδουν oι Financial Times, ο 66χρονος Dimon ενημερώθηκε ότι η JPMorgan έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για την είσοδό της στην αγορά λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την εν λόγω επέκταση τη στιγμή που η ανταγωνιστική Citigroup περιορίζει το διεθνές δίκτυο καταστημάτων της. 

«Η αβεβαιότητα είναι αρκετά μεγάλη [σχετικά με το μπάσιμο στη λιανική τραπεζική στο Ηνωμένο Βασίλειο]. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές μετρήσεις για να κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία σε αυτό το χρονικό νσημείο», δήλωσε στους Financial Times ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της JPMorgan. Η κριτική είναι ασυνήθιστη για τον Dimon, ο οποίος έχει οικοδομήσει τη φήμη του επιδιώκοντας την ανάπτυξη, ενώ συγκρατεί το κόστος από τότε που ανέλαβε, το 2005. 

Πάντως, ο μεγαλύτερος φόβος για μετόχους και αναλυτές, λένε, αφορούν σχέδια αύξησης των δαπανών κατά 30% (σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια) για νέα projects, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αφιερωμένο στην τεχνολογία.

Οι επενδυτές λένε ότι η JPMorgan έχει παράσχει μόνο περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα μετρητά —μέχρι στιγμής προορίζονται για τομείς όπως οι δυνατότητες cloud, οι νέες προσλήψεις και το μάρκετινγκ— ενώ η τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι οι δαπάνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να χαθεί ο στόχος απόδοσης των κοινών μετοχών, βασικό δείκτη κερδοφορίας, φέτος και του χρόνου. 

Η ώθηση των τεχνολογικών δαπανών στην τράπεζα ελήφθη ως απόφαση αφότου ο Dimon εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η JPMorgan έχασε έδαφος από fintech ανταγωνιστές. 

Όταν η JPMorgan ανακοίνωσε τα σχέδια δαπανών τον Ιανουάριο, οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν 6%, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε επίσης κέρδη ρεκόρ πέρυσι.

Συνολικά, η μετοχή της τράπεζας έχει υποχωρήσει περίπου 15% από την ανακοίνωση, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης KBW υποχώρησε περίπου 10% την ίδια περίοδο. Ο Dimon «αναγνωρίζει ότι ήταν πολύ επιπόλαιος» και ότι οι εξηγήσεις για τα σχέδια δαπανών ήταν ελλιπείς, λένε οι FT.