Συγκλονιστικές συνομιλίες από CIA: O πρίγκιπας Σαλμάν ζήτησε «να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν»

Συγκλονιστικές συνομιλίες από CIA: O πρίγκιπας Σαλμάν ζήτησε «να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν»

Δολοφονία Κασόγκι: «Κόκκινη γραμμή» για το Ριάντ οι ευθύνες στον πρίγκιπα Σαλμάν.

Η CIA έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να δίνει οδηγίες «να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν», γράφει η τουρκική Hurriyet Daily News.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μόλις δύο μέρες μετά τις νέες αποκαλύψεις από τουρκικά μέσα για τη δολοφονία Κασόγκι.

Επικαλούμενος τουρκική πηγές ασφαλείας, ο αρθρογράφος της Habertürk, Çetiner Çetin αναφέρει ότι η πρώτη καταγραφή δείχνει ότι ο Κασόγκι τέθηκε υπό κράτηση από τους Σαουδάραβες αμέσως μετά την είσοδο του στο Προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου στις 13.14 το μεσημέρι .

Ο Τούρκος δημοσιογράφος που προχωρεί σε νέες αποκαλύψεις διατηρεί στενές σχέσεις με τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης. “Ελευθέρωσε το χέρι μου! Τι νομίζεις ότι κάνεις; ” ακούγεται να λέει ο Κασόγκι στην πρώτη ηχογράφηση στο Προξενείο, στο τμήμα θεωρήσεων.

Η στιγμή της δολοφονίας

Στη συνέχεια, τέσσερις Σαουδάραβες μετέφεραν τον Κασόγκι στη «Β μονάδα» του Προξενείου, που στεγάζει διοικητικά τμήματα. Ηχογράφηση τεσσάρων λεπτών από αυτό το τμήμα περιλαμβάνει όχι μόνο μια λεκτική φιλονικία, αλλά και θορύβους από ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια.

Εκτός από τους τέσσερις άνδρες, τρεις περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζονται στην επίμαχη ηχογράφηση. Οι τουρκικές πηγές ασφαλείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας από αυτούς είναι ο Abdulaziz Mutreb, ο φερόμενος ηγέτης της ομάδας που έχει ταξιδέψει πολλές φορές με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Το άλλο πρόσωπο είναι ο πρόξενος Mohammad al-Otaibi, ενώ η ταυτότητα του τρίτου προσώπου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Προδότη! Θα λογοδοτήσεις» ακούγεται να φωνάζει ο Mutreb στη δεύτερη ηχογράφηση. Τους ήχους των ξυλοδαρμών και των βασανιστηρίων που συνεχίστηκαν για 11 λεπτά ακολουθεί μια σιγή μια ώρας και 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ομάδα των Σαουδαραβών άρχισε να προκαλεί παρεμβολές συχνότητας.

Η απόπειρα παραπλάνησης της αστυνομίας

Μια άλλη φωνή σπάει τη σιωπή στις ηχογραφήσεις. «Είναι τρομακτικό να φοράμε τα ρούχα ενός ανθρώπου που σκοτώσαμε πριν από 20 λεπτά», ακούγεται να επισημαίνει ο 57χρονος Mustafa al-Modaini. Αφού παραπονιέται ότι τα παπούτσια του Κασόγκι ήταν πολύ μικρά για τα πόδια του, η ομάδα ακούγεται να επιτρέπει στον Al-Modaini να κρατήσει το δικό πάνινα παπούτσια του αντ ‘ αυτού.

Φορώντας τα ρούχα του Khashoggi, ο al-Modaini εθεάθη σε κάμερες ασφαλείας γύρω από τις τουριστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, αμέσως μετά τη δολοφονία σε μια προσπάθεια παραπλάνησης της αστυνομίας.

Τι απαντάει η Σαουδική Αραβία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία δυσφημιστική συζήτηση για τον πρίγκιπα διάδοχο ή τον πατέρα του τον Σαουδάραβα μονάρχη.

«Στην Σαουδική Αραβία η κυβέρνησή μας είναι κόκκινη γραμμή. Ο φρουρός των δύο ιερών τεμενών και ο πρίγκιπας διάδοχος είναι κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο Τζουμπέιρ.

«Αυτοί εκπροσωπούν κάθε Σαουδάραβα πολίτη και κάθε Σαουδάραβας πολίτης εκπροσωπεί αυτούς. Και δεν θα ανεχθούμε καμία συζήτηση οποιουδήποτε είδους που δυσφημίζει τον μονάρχη μας ή τον πρίγκιπα διάδοχό μας», συνέχισε.