Σύγκρουση δίχως τέλος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Σύγκρουση δίχως τέλος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας
epa06630310 (FILE) - The Russian Embassy in Washington, DC, USA, 30 December 2016 (re-issued 26 March 2018). Reports on 26 March 2018 state USA is to expel 60 Russian diplomats as a reaction to the poisoning of Russian former spy Sergei Skripal and his daughter Yulia in Britain. EPA/SHAWN THEW

Οι μαζικές εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών καθιστούν οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης πρακτικά αδύνατη.

 

Σε ένα μπαράζ απελάσεων ξένων διπλωματών προχωρά από χθες η Ρωσία, ως απάντηση στον πρώτο κύκλο μέτρων που πήραν δεκάδες χώρες σε όλο σχεδόν τον κόσμο με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία.

Η Ρωσία θα απελάσει τέσσερις Γερμανούς, δύο Ολλανδούς και δύο Ιταλούς διπλωμάτες απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αποφάσεις των χωρών τους να απελάσουν αξιωματούχους της ρωσικής αποστολής. «Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Ένας μετά τον άλλο, οι πρεσβευτές των ξένων χωρών που έλαβαν “μη φιλικά” μέτρα απέναντι στην Ρωσία εκλήθησαν την Παρασκευή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθούν για τα μέτρα αντιποίνων της Μόσχας.

Οι πρεσβευτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας εθεάθησαν να φτάνουν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ το πρακτορείο RIA μετέδωσε παράλληλα ότι εκεί έφτασε επίσης ο πρεσβευτής της Πολωνίας.

Την ίδια ώρα και το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επικαλούμενο εικονολήπτη του που βρίσκεται εκεί ότι στο υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας εθεάθησαν να φτάνουν με τα επίσημα αυτοκίνητά τους αξιωματούχοι των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Κροατίας, του Βελγίου, της Ουκρανίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Καναδά.

“Στους απεσταλμένους θα επιδοθούν νότες διαμαρτυρίας και αυτοί θα ενημερωθούν για τα μέτρα αντιποίνων της ρωσικής πλευράς”, σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

 

Ο Λόρι Μπρίστοου, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία, ο οποίος είχε κληθεί επίσης σήμερα να παρουσιαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, αρνήθηκε να σχολιάσει κατά την έξοδό του από το κτίριο σχετικά με αυτά που διαμείφθηκαν στο υπουργείο.

Αντιθέτως ο Γερμανός πρεσβευτής Ρούντιγκερ φον Φριτς δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος, αλλά σημείωσε ότι το Βερολίνο παραμένει ανοιχτό σε έναν διάλογο με την Μόσχα.

Χθες το βράδυ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες και ότι θα απελάσει και άλλους από άλλες χώρες που συσπειρώθηκαν με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον στην λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ χαρακτήρισε “αδικαιολόγητες” τις απελάσεις και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει στα μέτρα αυτά.