Σύγκρουση στα υψηλά κλιμάκια της πορτογαλικής τράπεζας BES

Σύγκρουση στα υψηλά κλιμάκια της πορτογαλικής τράπεζας BES

Η Banco Espirito Santo, που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα ξανά την Ευρωζώνη, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο.

Τα στελέχη στα οποία είχε ανατεθεί η αναδιοργάνωση της πορτογαλικής Novo Banco, του διάδοχου σχήματος της Banco Espirito Santo που «διασώθηκε» τον περασμένο μήνα, πιθανόν θα την εγκαταλείψουν σύντομα λόγω της σύγκρουσής τους με την κεντρική τράπεζα για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, γράφει σήμερα η εφημερίδα Expresso.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, η Τράπεζα της Πορτογαλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, αναζητεί τα πρόσωπα τα οποία θα αντικαταστήσουν τον διευθύνοντα σύμβουλό της Novo Banco Βίτορ Μπέντου, τον οικονομικό της διευθυντή Ζουάου Μορέιρα Ράτου και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Ζουζέ Ονόριου.

Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη της Novo Banco και της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας για σχόλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στελέχη αντιτίθενται στα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να πωληθεί το νέο ίδρυμα το συντομότερο δυνατόν και διστάζουν να «εκτελέσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι δικό τους». Η ομάδα, η οποία ανέλαβε την ηγεσία Banco Espirito Santo (BES) τον Ιούλιο, λίγο πριν από τη διάσωσή της την 3η Αυγούστου, αντιτίθεται επίσης στην εντολή της κεντρικής τράπεζας να κατατμηθεί το πιστωτικό ίδρυμα σε μια «καλή» τράπεζα, την Novo Banco, και μια «κακή», η οποία κληρονόμησε κυρίως τα χρέη που είχε δημιουργήσει η επιχειρηματική αυτοκρατορία του ομίλου Espirito Santo, που κατέρρευσε.

Ο Μπέντου, οικονομολόγος και μάνατζερ που χαίρει σεβασμού στη χώρα του, επελέγη προσωπικά από τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλους Κόστα για να αντικαταστήσει τον Ρικάρντου Σαλγκάντου, τον πατριάρχη του ομίλου. Η τράπεζα αυτή έχει ιδρυθεί πριν από 150 χρόνια.

Τόσο η νέα διεύθυνση όσο και η κεντρική τράπεζα έχουν καταστήσει σαφές πως υποπτεύονται ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες από μέρους της προηγούμενης διοίκησης της BES, κυρίως η χρηματοδότηση του προβληματικού ομίλου με χρήματα πελατών της τράπεζας.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε τη διάσωση της τράπεζας με ένα ποσό 4,9 δισεκ. ευρώ, με κεφάλαια που είχαν μείνει από το διεθνές πακέτο στήριξης της χώρας, καθώς και με κεφάλαια άλλων πιστωτών τα οποία αντλήθηκαν μέσω του πορτογαλικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Θέλουν να πωληθεί η τράπεζα το ταχύτερο δυνατό ώστε να ανακτηθεί το ποσό αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Η εκκωφαντική πτώση μιας επιχειρηματικής δυναστείας

H Banco Espirito Santo «βούλιαξε» τα κέρδη της Credit Agricole

To σχέδιο διάσωσης της Banco Espírito Santo