Συλλήψεις στην Τουρκία με κατηγορίες για «πραξικοπηματικές» μπλούζες και εφαρμογές

Συλλήψεις στην Τουρκία με κατηγορίες για «πραξικοπηματικές» μπλούζες και εφαρμογές
epa06151296 (FILE) - Turkish-born German publisher Dogan Akhanli (C with glasses) wears handcuffs as he is escorted to the court building prior to his trial at the Besiktas court in Istanbul, Turkey, 08 December 2010 (reissued 19 August 2017). According to reports, German writer Dogan Akhanli was arrested on early 19 August 2017 during his vacation in Granada, Spain. His arrest came under the request of Turkish authorities who had Interpol issue a 'red notice' for the German citizen of Turkish decent. EPA/TOLGA BOZOGLU

Συνεχίζεται αμείωτο το κυνήγι μαγισσών στη γειτονική χώρα.

Αν κατεβάσετε μια έξυπνη κινητή εφαρμογή τηλεφώνου με την ονομασία «ByLock», ή φορέσετε ένα μπλουζάκι με τυπωμένη τη λέξη «Ήρωας» στην Τουρκία, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα.

Η τουρκική κυβέρνηση κάνει αδιάκοπες προσπάθειες για την κατάργηση αυτού του δικτύου, κάποιες από τις οποίες φαίνονται αμφιλεγόμενες μεταξύ των πολιτών, μετά και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν αστυνομικός εδώ και 25 χρόνια, συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο επειδή είχε κατεβάσει πληροφορίες από το Bylock», δήλωσε στο Xinhua η Τεσλίμ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Η νεαρή κοπέλα ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της δεν ήταν ποτέ οπαδός του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι είναι ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο πατέρας της Τεσλίμ είναι ένας από τους πολλούς υπόπτους που συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας στην Τουρκία, στο πλαίσιο κυβερνητικών ενεργειών να εξαρθρώσουν το δίκτυο των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Περίπου 55.000 πολίτες έχουν φυλακιστεί κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με τον κληρικό, ενώ άλλοι 170.000 άλλοι ανακρίθηκαν ως ύποπτοι για επαφές με τη «σκιώδη ομάδα του».

Δεκάδες χιλιάδες έχουν απολυθεί από το δημόσιο, τον στρατό, το δικαστικό σώμα, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο πλαίσιο συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων τις οποίες η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει αναγκαίες.

«Οι ενέργειες αυτές εναντίον της σκληρής αυτής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι σημαντικές και αναγκαίες για την ευημερία της χώρας μας και θα συνεχιστούν όσο εξακολουθούν να υπάρχουν εχθροί εναντίον του κράτους εκεί έξω», δήλωσε στο Xinhua πηγή προσκείμενη στη κυβέρνηση.

«Οι προδότες και οι συνεργάτες τους που κινήθηκαν κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία και έδωσαν εντολή να πυροβολήσουν εναντίον αθώων ανθρώπων θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ειδάλλως δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τις οικογένειες των θυμάτων, πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Οι τελευταίες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη περιελάμβαναν τον πρώην ποδοσφαιριστή της τουρκικής εθνικής ομάδας Ομέρ Τσάτκιτς ως ύποπτο για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, καθώς βρέθηκε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή ByLock, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το ByLock, εφευρέτης του οποίου είναι ένας Τουρκο-αμερικανός, χρησιμοποιήθηκε από υποστηρικτές του Γκιουλέν για τη δημιουργία ενός δικτύου σε ολόκληρη την χώρα.

Έπειτα από λεπτομερείς έρευνες οι κυβέρνηση κατάφερε να βρει πάνω από 100.000 ονόματα μέσα στο δίκτυο του ιεροκήρυκα, σύμφωνα με την Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

Δεν είναι γνωστό εάν το πραξικόπημα σχεδιάστηκε στο Bylock, οι αρχές όμως υποστηρίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εντοπίστηκαν μέσω του ByLock συμμετείχαν άμεσα στην απόπειρα πραξικοπήματος και το είχαν χρησιμοποιήσει τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι ενέργειες εναντίον των υποστηρικτών του Γκιουλέν έχουν πάρει πλέον διεθνή χαρακτήρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε την έκδοση «υπόπτων για τρομοκρατία» με ξένη υπηκοότητα.

Ο 60χρονος Ντογάν Ακανλί, ένας Τούρκο-γερμανός συγγραφέας, συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία το περασμένο Σάββατο, προτού αφεθεί ελεύθερος την Κυριακή.

Εκατοντάδες τούρκοι πολίτες που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν κατέφυγαν στο εξωτερικό, ενώ στο κενό έπεσαν τα αιτήματα της Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες για την έκδοσή τους. Οι ΗΠΑ εξάλλου έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να παραδώσουν στην Τουρκία «τον νούμερο ένα εχθρό της χώρας».

Ορισμένες ασιατικές και αφρικανικές χώρες έκλεισαν τα σχολεία που συνδέονται με τον Γκιουλέν, όμως η απροθυμία και οι επικρίσεις της Ευρώπης για τις μαζικές εκκαθαρίσεις της Αγκυρας έχουν προκαλέσει ένα αντι-δυτικό αίσθημα στις τουρκικές αρχές.

«Ξένες δυνάμεις έχουν κάποια ατζέντα για την Τουρκία και αποσκοπούν στη διάσπασή της χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε πρόσφατα ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις Δυτικές δυνάμεις που τον εξόργισαν επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της χώρας του να χαρακτηρίσουν το δίκτυο του Γκιουλέν τρομοκρατική ομάδα.

Κάποια άτομα συνελήφθησαν επειδή φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Ήρωας» τυπωμένο πάνω κατηγορούμενοι για προπαγάνδα υπέρ του Γκιουλέν, καθώς ένας ύποπτος για την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον Ερντογάν βρέθηκε να φορά ένα παρόμοι μπλουζάκι ως σύμβολο συμπάθειας για τους πραξικοπηματίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ ισχυρίζεται ότι η δικαστική εξουσία δεν έχει πρόθεση να «θυματοποιήσει» τους ανθρώπους που φορούσαν αυτά τα μπλουζάκια.

«Είμαστε προσεκτικοί στο να μην θυματοποιούμε τους ανθρώπους», είπε και πρόσθεσε ότι δύο άτομα που φορούσαν παρόμοια μπλουζάκια είχαν κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν και στη συνέχεια αφέθηκαν αμέσως ελεύθερα.