Σήμα για μόλις μία επιτοκιακή μείωση το 2024 από τη Fed

Σήμα για μόλις μία επιτοκιακή μείωση το 2024 από τη Fed
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι νέες προβλέψεις υπογράμμισαν μια σημαντική αλλαγή από το τελευταίο dot plot της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς

Σήμα για μία επιτοκιακή μείωση το 2024 απέστειλαν στη διεθνή οικονομική κοινότητα οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), μετά τη διήμερη συνάντηση πολιτικής, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν να τηρήσουν, ξανά, επιθετική στάση απέναντι στον πληθωρισμό, κρατώντας τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών, δηλαδή στο εύρος του 5,25% – 5,5%.

Οι νέες προβλέψεις λοιπόν υπογράμμισαν μια σημαντική αλλαγή από το τελευταίο dot plot της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Μάρτιο, όταν οι αξιωματούχοι σηματοδότησαν τρεις περικοπές φέτος, καθρεφτίζοντας τη διαρκή ανησυχία ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. 

Ωστόσο, η προοπτική μιας μόνο περικοπής πριν από το τέλος του έτους θα είναι πλήγμα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει θέσει την οικονομία και τις προσπάθειες να ανακόψει τον πληθωρισμό στο επίκεντρο της επανεκλογής του.

Το άγριο μήνυμα από τη Fed ήρθε παρά τη δημοσίευση -λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση- ψυχρότερων από το αναμενόμενο στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο, τα οποία προκάλεσαν ένα απότομο ράλι στην αγορά μετοχών και πίεσαν πτωτικά τις αποδόσεις των ομολόγων. Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, περιέγραψε το στοιχείο του ΔΤΚ ως «ενθαρρυντικό» και υποβάθμισε τις προβλέψεις της επιτροπής για υψηλότερο πληθωρισμό ως στοιχείο «συντηρητισμού». Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι, με τα 15 από τα 19 μέλη να υποστηρίζουν είτε μία είτε δύο περικοπές, ο αριθμός δύο είναι «εύλογος». 

Ως αποτέλεσμα, μετά τη Fed οι μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν και οι επενδυτές διέγραψαν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. 

Μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, ο S&P 500 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,9%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,5%. Η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχώρησε 0,07 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,76%.  

Η Gargi Chaudhuri, επικεφαλής της iShares Investment Strategy Americas στην BlackRock, είπε ότι το σήμα της κουκκίδας για μία μόνο μείωση των επιτοκίων δεν μετέβαλε τις προσδοκίες της για τη στρατηγική της Fed φέτος. «Πιστεύω ότι έχουν αφήσει ανοιχτό το μονοπάτι για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», είπε ο Chaudhuri. 

 Οι Αμερικανοί policymakers αναμένουν τώρα πληθωρισμό 2,6% φέτος, από 2,4% τον Μάρτιο. Η εκτίμησή τους για το 2024 για τον βασικό PCE, το προτιμώμενο μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού, αυξήθηκε από 2,6% σε 2,8%, με τον στόχο του 2% να επιτυγχάνεται το 2026.

Η FOMC προέβλεψε ότι η ανεργία θα παραμείνει στο 4% μέχρι το τέλος του έτους  και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ σε 2,1% και 2% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: