«Σημαντικές ανησυχίες» των θεσμών για τις παροχές σε συνταξιούχους και ΦΠΑ

«Σημαντικές ανησυχίες» των θεσμών για τις παροχές σε συνταξιούχους και ΦΠΑ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Α), ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο (2-Α), ο εκπρόσωπος του ESM στους θεσμούς Νικόλα Τζιαμαρόλι (2-Δ) και η εκπρόσωπος στους θεσμούς του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου (Κ) μιλάνε στο συνέδριο του περιοδικού Economist με θέμα : EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? - GREECE: ASKILLFULL ACROBAT?, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Διαπιστώνουν ζήτημα με την πορεία των δημοσιονομικών του 2016, χωρίς όμως να επηρεάζεται η κατάσταση το 2017 και 2018.

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση (σσ. βοήθημα σε συνταξιούχους και ΦΠΑ νησιών) μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016 αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, εκφράζουν σε μια πρώτη εκτίμησή τους οι θεσμοί, πλην όμως επισημαίνουν ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), είπε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν “σημαντικές ανησυχίες” τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις.

Οι θεσμοί αναφέρουν επίσης ότι σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.