Σημαντική εξέλιξη για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό

Σημαντική εξέλιξη για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό
œ ·„˘„¸Ú ÷ıÛÈÍÔ˝ ¡ÂÒflÔı ÛÙÁÌ ÂÒÈÔ˜fi Ù˘Ì ¡„fl˘Ì »ÂÔ‰˛Ò˘Ì  ÔÒÈÌËfl·Ú, ”‹‚‚·ÙÔ 29 ÕÔÂÏ‚ÒflÔı 2008.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη διαχείριση και κατανομή δυναμικότητας επί του διασυνδετήριου αγωγού IGB.

Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η πρόσκληση «για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση και κατανομή δυναμικότητας επί του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB».

Η σχετική απόφαση με τις κατευθυντήριες γραμμές έχει αναρτηθεί στο «Διαύγεια».

Σημειώνεται από τη ΡΑΕ η καλή συνεργασία των δύο ρυθμιστικών αρχών ενέργειας (Ελλάδας και Βουλγαρίας) για να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά προβλήματα.

Το έργο του ελληνοβουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ (εκ των οποίων 31 χλμ βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (μετρητικοί σταθμοί, βανοστάσια, κέντρο λειτουργίας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός καταλήγει στην Stara Zagora, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας.

Σχεδιάζεται πρόβλεψη μεταφοράς ποσοτήτων της τάξης των 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, κατ’ αρχήν, με δυνατότητα αύξησης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με την προσθήκη ενός Σταθμού Συμπίεσης.

Προβλέπεται η μεταφορά φυσικού αερίου στην Βουλγαρία από διάφορες πηγές, μέσω της Ελλάδος, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Παράλληλα, οι περιοχές της Βουλγαρίας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ η έναρξη λειτουργίας του προσδιορίζεται για τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2018.