Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για εργασία, οικονομία και τουρισμό

Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για εργασία, οικονομία και τουρισμό
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες για το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού, την Τρίτη 28 Απριλίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη συνέχεια από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρόγραμμα για κάθε κλάδο, θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για εργασία, οικονομία και τουρισμό ανακοινώνει, σήμερα το απόγευμα στις 18:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά, σε παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ξεκάθαρο και συνεκτικό θα είναι το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για τον κλάδο του τουρισμού, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ανακοινώσεων θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στις χρεώσεις διαμονής στα ξενοδοχεία.

Ο πρωθυπουργός, προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου.

Επίσης, είναι πιθανόν να επιτραπεί το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων ακόμα και από τις 15 Ιουνίου (τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου).

Σημειώνεται πως διεθνείς πτήσεις από ορισμένες χώρες θα έχουν ήδη αρχίσει και ειδικότερα από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα υπάγονται ούτε σε καραντίνα ούτε θα είναι υπόχρεοι να κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, το αεροπορικό ταξίδι θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη όσο και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η αναγνώριση πιθανών νοσούντων που μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό.

Παράλληλα, τα ελληνικά ξενοδοχεία θα ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον των υποχρεωτικών μέτρα. Ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να ανακοινώσει σειρά μέτρων για την οικονομική στήριξη του κλάδου του τουρισμού, που περιλαμβάνει τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στην οικονομία της φιλοξενίας και του ταξιδιού. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται στην κατεύθυνση των αξόνων που έχει παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαΐου ο ΣΕΤΕ και οι 13 πανελλήνιες ενώσεις-μέλη του (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιότινγκ, μαρίνες / λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες), σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, συνόψιζαν τις θέσεις τους σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων, που να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων για το 2020, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων.

Τρίτον, μείωση του ΦΠΑ της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.

Τέταρτον, μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Η τόνωση της απασχόλησης με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εξαιτίας των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην οικονομία συνεπεία της πανδημίας. Από τον Ιούνιο, η κυβέρνηση προχωράει στη μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με οψιόν για περαιτέρω μείωση τον Σεπτέμβριο (συνολικά 2 ποσοστιαίες μονάδες) ανάλογα με τις εξελίξεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το πρόγραμμα SURE, το οποίο επίσης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, αρχικά με εθνικούς πόρους.

Δυνατότητα χρήσης των επιδοτήσεων θα δίδεται σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις και για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ανά επιχείρηση, ενώ θα υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έως και έξι μήνες, όμως θα υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει μόνιμα ενεργό προκειμένου και στο μέλλον να αντιμετωπίζονται έκτακτα γεγονότα με όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό απολύσεων.

Τέλος, αναμένεται η θέσπιση έκπτωσης φόρου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του «κουρέματος» των ενοικίων. Το πιθανότερο σενάριο είναι η θέσπιση κλίμακας με μειωτικούς συντελεστές οι οποίοι θα εφαρμόζονται επί του εισοδήματος που χάθηκε από τα ενοίκια.

Δηλαδή, αν κάποιος έχασε ενοίκια 1.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου εισοδήματος 200-300 ευρώ. Μεγαλύτεροι θα είναι συντελεστές έκπτωσης φόρου (ακόμη και 50%) για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Το ποσό των απωλειών θα προκύπτει από δηλώσεις που θα γίνονται σε ειδική πλατφόρμα του Taxis.