Σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αντικειμενικές αξίες- ΕΝΦΙΑ

Σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αντικειμενικές αξίες- ΕΝΦΙΑ
Αποψη της Αθήνας απο το Φάληρο , Κυριακή 15 Μαίου 2021 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σήμερα, στις 9 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τριαντόπουλος θα παρουσιάσουν τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Η ώρα της αποκάλυψης των νέων αντικειμενικών αξιών έφθασε. Σήμερα, στις 9 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τριαντόπουλος θα παρουσιάσουν τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Οι 13.808 νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Για τις 133 νέες επεκτάσεις προκύπτουν αυξήσεις ακόμη και 40%. Με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης , η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα οι φόροι μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους μετά το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.