Σήμερα η ανάρτηση στο Taxis των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ – Έως το τέλος Μαΐου η 1η δόση

Σήμερα η ανάρτηση στο Taxis των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ – Έως το τέλος Μαΐου η 1η δόση
Photo: pixabay.com
Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία, από τις δέκα συνολικά δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα 10 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες Δευτέρα στην Βουλή. Παράλληλα αναφέρεται ότι η τελευταία, από τις δέκα συνολικά δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία, ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».




Ο πυρήνας του φετινού ΕΝΦΙΑ

Στον πυρήνα του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται η νέα κλίμακα, που διαθέτει 9 κλιμάκια αντί των 12 που υπήρχαν πέρσι.

Επί της ουσίας εδώ ενεργοποιήθηκε το πρώτο αμορτισέρ για τα νοικοκυριά σε περιοχές με χαμηλή Τιμή Ζώνης, τα οποία κινδύνευαν με αύξηση φόρου ως 40% λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών και αλλαγής κλιμακίου στον ΕΝΦΙΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώτος συντελεστής (2) καλύπτει, πλέον, περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 750 ευρώ (αντί 500 ευρώ πέρσι), ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν στα επόμενα 2 κλιμάκια, που καλύπτουν περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 2.500 ευρώ (αντί 1.500 ευρώ πέρσι), δηλαδή νοικοκυριά κατά  τεκμήριο μεσαίων εισοδημάτων.

Το δεύτερο «αμορτισέρ» ενεργοποιήθηκε στις περιπτώσεις όπου για λίγα ευρώ, χιλιάδες νοικοκυριά κινδύνευαν με υπέρμετρη αύξηση φόρου λόγω αλλαγής κλιμακίου. Έτσι, στις περιπτώσεις όπου μετά την αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας η “απόσταση” από το προηγούμενο κλιμάκιο είναι μικρότερη από 50 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με το συντελεστή του χαμηλότερου κλιμακίου.

Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο «αμορτισέρ», με στόχο την ελάφρυνση όχι μόνο των πολύ μικρών ιδιοκτησιών, αλλά και των μεσαίων. Έτσι, ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με διεύρυνση των κλιμακίων, επί των οποίων υπολογίζεται η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση του φόρου, δηλαδή το 30%.

Ειδικότερα, ενώ πέρσι η έκπτωση του 30% κάλυπτε ακίνητα αξίας ως 60.000 ευρώ, φέτος καλύπτει ακίνητα αξίας ως 100.000 ευρώ, δηλαδή τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών.

Η φετινή έκπτωση υπολογίζεται ως εξής: 

  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ: 30%
  • έως και 150.000 ευρώ: 25%
  • έως και 250.000 ευρώ: 20%
  • έως και 300.000 ευρώ: 15%
  • έως και 400.000 ευρώ: 10%

Κεντρικό στοιχείο είναι και η κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου, που επιβάρυνε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Για να μην ωφεληθούν όμως και οι «έχοντες», μπήκε και μια πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα: προσαύξηση φόρου από 5% ως 20% αν κάποιος έχει ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ.