Σήμερα η δικαστική απόφαση για την εφαρμογή ή μη του διατάγματος Τραμπ

Σήμερα η δικαστική απόφαση για την εφαρμογή ή μη του διατάγματος Τραμπ
epa05742807 US President Donald Trump listens during a swearing in ceremony of White House senior staff in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, on 22 January 2017. EPA/Andrew Harrer / POOL

Το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίκσο θα κρίνει σχετικά με το αν θα ισχύσει το διάταγμα του Τραμπ περί μετανάστευσης. 

Το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίκσο θα αποφασίσει σήμερα σχετικά με την εφαρμογή ή μη της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου ταξιδιωτών και προσφύγων στις ΗΠΑ από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Στα έγγραφα που κατέθεσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προς το δικαστήριο υποστήριξε ότι η αναστολή της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος Τραμπ από ομοσπονδιακό δικαστή είχε ευρύ χαρακτήρα, ενώ θα πρέπει να περιοριστεί τουλάχιστον σε όσους έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, σε άλλους που βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν σε αμερικανικό έδαφος, αλλά και σε αυτούς, που θέλουν να ταξιδέψουν προσωρινά στο εξωτερικό και ζουν στις ΗΠΑ.

Νομικοί αναλυτές παρατηρούν ότι το έγγραφο αυτό διαφοροποιείται από πλευράς ύφους και επιχειρηματολογίας από το αρχικό έγγραφο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση Τραμπ, σχετικά με τις θέσεις και την επιχειρηματολογία της, ενώ διαφαίνεται μία υπαναχώρηση έναντι των αρχικών θέσεων του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση που έλαβε την περασμένη Παρασκευή ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ του Σιάτλ για την αναστολή εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος απαγόρευσης εισόδου, σε παναμερικανικό επίπεδο, έδωσε την ευκαιρία σε πολίτες των επτά μουσουλμανικών χωρών να εισέλθουν στις ΗΠΑ κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, το αρμόδιο δικαστήριο εκδίκασης προσφυγών στο Σαν Φρανσίσκο ζήτησε χθες από τους δικηγόρους των πολιτειών Ουάσιγκτον και Μινεσότα, που είναι κατά της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος Τραμπ, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των απαγορεύσεων να επιχειρηματολογήσουν προφορικά για τις θέσεις τους σε ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα Ειρηνικού).

Προστασία ή παρανομία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των απαγορεύσεων εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας των ΗΠΑ από την απειλή της τρομοκρατίας. Οι επικριτές των μέτρων απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι η 90ήμερη απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, μαζί με την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στους πρόσφυγες για 120 ημέρες, είναι παράνομες.

Βετεράνοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, αμερικανικές εταιρίες στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά κι νομικοί από περισσότερες από 12 αμερικανικές πολιτείες υποστηρίζουν τη δικαστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει κατά της εφαρμογής των απαγορεύσεων.

Ωστόσο, θεωρείται πιθανό το νομικό ενδεχόμενο η υπόθεση αυτή, να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. 

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο απάντησε αρνητικά στο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την άμεση κατάργηση της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή για την προσωρινή αναστολή εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης. Το ίδιο δικαστήριο δήλωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού λάβει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ αντέδρασε στις εξελίξεις μέσω προσωπικής επίθεσης κατά του ομοσπονδιακού δικαστή στο Σιάτλ, αλλά και κατά του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Τάμπα της Φλόριντα, ο Τραμπ υπερασπίστηκε το διάταγμα του. “ Οι ακραίοι ισλαμιστές τρομοκράτες είναι αποφασισμένοι να πλήξουν τη χώρα μας, όπως έκαναν και την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Χρειαζόμαστε ουσιαστικά προγράμματα για τους ανθρώπους που αγαπούν τη χώρα μας,” δήλωσε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι δε θα επιτρέψει την είσοδο στις ΗΠΑ, “των ανθρώπων που θέλουν να μας καταστρέψουν, αλλά και να καταστρέψουν τη χώρας μας.”