Σήμερα η κρίσιμη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

Σήμερα η κρίσιμη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

Οι δυο πλευρές κατέθεσαν τους χάρτες για το εδαφικό. Στις 12:15 ξεκινούν διαβουλεύσεις. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις- Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος. 

Χθές το απόγευμα, παραμονή της σημερινής πολυμερούς Διάσκεψης, οι δύο πλευρές, προχώρησαν σε ανταλλαγή χαρτών, οι οποίοι θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Η ελληνοκυρπριακή πλευρά

Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών.

Κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών. Είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, τόνισε.

Παρόλ’ αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συγκεκριμένες αντιρρήσεις επί του σχεδίου-χάρτη που τους ενεχείρισε η άλλη πλευρά, αντιρρήσεις που κατέθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αύριο, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά

Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μπαρίς Μπουρτζιού δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση «όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί».

Ερωτηθείς για την αυριανή Διάσκεψη, ο Μπ. Μπουρτζού τόνισε ότι για την επιτυχία (της Διάσκεψης) δεν αποτελεί προϋπόθεση η ημερομηνία για το δημοψήφισμα. Το σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να υπάρξει το πολιτικό πλαίσιο ή τουλάχιστον να φτάσουν οι δύο πλευρές σε αυτό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, έγινε συζήτηση προκειμένου να είναι ίδια ή παρόμοια η μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο με εκείνη που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες στο νησί, επίσης (έγινε συζήτηση) για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους σε σχέση με εκείνες των συνιστώντων κρατών. Μεταξύ άλλων θεμάτων τέθηκε και μια ενδεχόμενη αλλαγή του Συντάγματος της ενιαίας Κύπρου, ενώ η ισότητα στην εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δικαστών στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, είναι θέμα το οποίο απασχολεί την τουρκοκυπριακή πλευρά. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον Μπ. Μπουρτζού, η εν λόγω πλευρά παρουσίασε πρόταση για τη συγκρότηση μηχανισμού άρσης αδιεξόδων που μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα που άπτονται της οικονομίας και της αξιοποίησης των Κοινοτικών κονδυλίων.

Διαβάστε επίσης: Κατατέθηκαν οι χάρτες για το Κυπριακό – Οι πρώτες αντιδράσεις

Η ατζέντα της Διάσκεψης

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης.

Όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Μπόρις Τζόνσον: Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε “Χαιρετίζω το συνεχιζόμενο κουράγιο και τη (συνεχιζόμενη) δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές”, είπε σε δήλωσή του ο Τζόνσον. “Οι συνομιλίες στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού προσφέρουν και στις δύο πλευρές μια μοναδική ευκαιρία να βρουν μια λύση”.

Η Βρετανία, πρόσθεσε, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

“Ελπίζω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με διάθεση ανοιχτή και ευέλικτη. Πιστεύω πως εάν προσεγγιστεί υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να επιτευχθεί μια λύση που θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο”, πρόσθεσε.

Ο ελληνοκυπριακός Τύπος για τη διάσκεψη στη Γενεύη

Η σημερινή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό και οι υποβολή χθες χαρτών για το εδαφικό κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού ελληνοκυπριακού Tύπου.

«Η ΧΑΡΑΥΓΗ» γράφει για διάσκεψη «ορόσημο», η οποία θα έχει «καυτή ατζέντα». Επίσης, αναφέρει: «Χάρτης με επιστροφή 91.000 υπό ελλληνοκυπριακή διοίκηση. Μία συν τρεις συγκλίσεις στη διακυβέρνηση».

«Η ΑΛΗΘΕΙΑ» κάνει λόγο για «ιστορικές στιγμές» και σημειώνει ότι ξεκινά σήμερα η «πολυμερής διάσκεψη» για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Προστίθεται ότι υπάρχει προβληματισμός από τη νέα διαρροή για τις θέσεις μας στο εδαφικό.

Σε άλλα θέματα γράφει: «Γιούνκερ: Πάω στη Γενεύη για να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών» και αναφέρεται σε δημοσκόπηση, που δείχνει ότι «πιο κοντά στη διζωνική διοικοινοτική ομοσπονδία οι Τουρκουκύπριοι. Ενιαίο κράτος θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά δέχονται και ομοσπονδία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Προ των πυλών το τελικό deal. Έπεσαν οι χάρτες ,σήμερα η ασφάλεια και έπεται συνέχεια» . Επίσης, γράφει: « Τουρκοκυπριακός χάρτης: 29.2 %, χωρίς Μόρφου, και επιστροφή 65.000 προσφύγων. Ελληνοκυπρακός χάρτης: 28.2%, με Μόρφου , Καρπασία , Κυθρέα και Αμμόχωστο».

«Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ» έχει τίτλο: «Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό, Σήμερα στη Γενεύη κρίνεται η τύχη των συνομιλιών για λύση». «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Χάρτης 29.2% χωρίς Μόρφου- Δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά η πρόταση Ακιντζί και κατέθεσε γραπτώς παρατηρήσεις».  Η αγγλόφωνη Cyprus Mail αναφέρεται στη κατάθεση χαρτών στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και την «ιστορική» διάσκεψη της Γενεύης η οποία αρχίζει σήμερα.

Κεντρική φωτογραφία: AP/ Independent