Σήμερα οι νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία και την Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιός θα είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup;

Σήμερα  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει  τις καλοκαιρινές προβλέψεις της  για τις οικονομίες των κρατών-μελών και επομένως για την Ελλάδα. Στις ανοιξιάτικες προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι φέτος στην Ελλάδα η ύφεση θα κυμανθεί στο 9,7%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα- μέλος, και κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,7%.

Για το 2021 η Κομισιόν προέβλεπε ότι  η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι η ισχυρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη, φτάνοντας στο 7,9%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών της φετινής χρονιάς.

Η ελληνική κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει αλλάξει τις αρχικές της εκτιμήσεις, ότι δηλαδή η ύφεση φέτος μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 8% (7,9% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν τον Μάιο).

Την Πέμπτη 9 του μηνός συνεδριάζει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου θα συζητηθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η  επιλογή του νέου προέδρου του Eurogroup με τρεις διεκδικητές: την  Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο, τον  Λουξεμβουργιανό Πιερ Γκραμένια και τον  Ιρλανδό Πασκάλ Ντόναχιου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η υπουργός Οικονομικών της χώρας, η Νάντια Καλβίνο, θα εκλεγεί επικεφαλής του Eurogroup από τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Η ισπανική κυβέρνηση «είναι ευγνώμων για την ανταπόκριση των άλλων χωρών» στην υποψηφιότητα της Καλβίνο, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα. Ο τελευταίος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Καλβίνο, σημειώνοντας ότι η Ισπανίδα υπουργός είναι πολύ έμπειρη.

Ο Αντόνιο Κόστα προέτρεψε επίσης τους άλλους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ να ενεργήσουν γρήγορα, στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, και να εγκρίνουν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον νέο κορωνοϊό. «Είναι ουσιώδους σημασίας να μην σπαταλήσει και άλλον χρόνο η Ευρώπη», τόνισε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σάντσεθ.

«Ξέρω ότι θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τον Ιούλιο, στη σύνοδο κορυφής της 17ης-18ης Ιουλίου, που θα αφορά το σχέδιο ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό», σημείωσε από την πλευρά του ο Σάντσεθ.

Σχετικά άρθρα