Σήμερα η παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση για το κλίμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Σήμερα η παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση για το κλίμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας
epa07438184 School students take part in a climate change strike in Brisbane, Australia, 15 March 2019. Hundreds of thousands of students are expected to strike worldwide demanding urgent political action on climate change. EPA/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι», ανέφεραν οι μαθητές.

Η Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ ελπίζει ότι η νέα κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι μαθητές με αίτημα τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα φέρει μια θετική αλλαγή, καθώς νέοι άνθρωποι σε όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στο κίνημα αυτό διαμαρτυρίας.

Οι απεργίες στα σχολεία όλου του κόσμου ξεκίνησαν μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Αύγουστο η 16χρονη να πραγματοποιεί καθημερινά καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Έκτοτε οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, με χιλιάδες μαθητές από συνολικά 51 χώρες- από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, ως το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ- να έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια χαιρέτισε την τεράστια παγκόσμια κινητοποίηση που σχεδιάζεται για σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα συντονίζεται με την παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετέχει με τη σειρά της καλώντας σε απεργία για την κλιματική αλλαγή και σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Κρήτη με σημείο συγκέντρωσης τη λίμνη Βουλισμένη και στην Αλεξανδρούπολη στο Πάρκο Ανεξαρτησίας(Ακαδημίας).

«Την ώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας περιβαλλοντικής κατάρρευσης για την οποία έχουμε προειδοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, εμείς συνεχίζουμε να μην κάνουμε κάτι. Αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό. Ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να τραβήξουμε την προσοχή των κυβερνήσεων αλλά και να κινητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει κάτι για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια και διοργανώτρια του κινήματος, Ειρήνη Βουγιούκα. Και προσθέτει: « Σήμερα, εμείς οι μαθητές, με την απουσία μας από το σχολείο και τη συμμετοχή μας στις πορείες, βάζουμε σε προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που επιφυλάσσει».

«Ελπίζουμε ότι ίσως κάποιους τους αγγίξει αυτή η κινητοποίηση και αρχίσουν να νιώθουν την ανάγκη να προσπαθούν συνειδητά ώστε να έχουμε ένα μέλλον στον κόσμο», τονίζει η 18χρονη Ειρήνη.

Με την μεγάλη κινητοποίηση αυτής της Παρασκευής η Γκρέτα Τούνμπεργκ πιστεύει ότι δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο αίτημα για δράση υπέρ της προστασίας του πλανήτη. «Πιστεύω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο παράλογη είναι η κατάσταση. Βρισκόμαστε εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ανθρώπινη ιστορία και ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα για να αποτραπεί. Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών και είναι πολύ ελπιδοφόρο», δήλωσε η Τούνμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η ίδια έχει έρθει στο προσκήνιο κερδίζοντας σε δημοσιότητα και επιρροή. Τον Δεκέμβριο μίλησε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου κατηγόρησε τους ηγέτες παγκοσμίως ότι συμπεριφέρονται σαν ανεύθυνα παιδιά. Τον Ιανουάριο στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός η Τούνμπεργκ ήταν εξίσου σκληρή απέναντι στην παγκόσμια οικονομική ελίτ: «Κάποιοι άνθρωποι, κάποιες εταιρείες, ιδιαίτερα κάποιοι που λαμβάνουν αποφάσεις γνωρίζουν ποιες ανεκτίμητες αξίες θυσιάζουν για να εξακολουθήσουν να κερδίζουν τεράστια ποσά χρημάτων, Και πιστεύω ότι πολλοί από εσάς που είστε εδώ σήμερα ανήκετε σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων».

Βετεράνοι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν εκπλαγεί από τα πόσα πολλά έχει επιτύχει το κίνημα αυτό σε τόσο μικρό διάστημα. «Το κίνημα που ξεκίνησε η Γκρέτα είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα (που έχω συναντήσει) στα 30 χρόνια που εργάζομαι πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής (…) Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέους ανθρώπους που έρχονται στο προσκήνιο», δήλωσε ο Μπιλ ΜακΚίμπεν, ιδρυτής της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org.

Το 2108 μια έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι απομένουν 12 χρόνια για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή- από τις πλημμύρες και τους καύσωνες ως τις ελλείψεις τροφίμων και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων εξαιτίας των ακραίων φαινομένων. Τώρα οι μαθητές από σχολεία όλου του κόσμου εξέδωσαν μια επιστολή στην οποία τονίζουν: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Στην επιστολή αυτή που δημοσιεύθηκε στον Guardian οι μαθητές επισημαίνουν: «Ενωμένοι θα ξεσηκωθούμε στις 15 Μαρτίου και πολλές φορές στη συνέχεια μέχρι να πετύχουμε κλιματική δικαιοσύνη. Ζητάμε από όσους λαμβάνουν αποφάσεις παγκοσμίως να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν την κρίση αυτή. Μας απογοητεύσατε στο παρελθόν. Όμως η νεολαία αυτού του κόσμο έχει αρχίσει να κινείται και δεν θα ησυχάσουμε πια. Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι».

Η παγκόσμια διαμαρτυρία

Γι’ αυτή την «παγκόσμια απεργία για το μέλλον» της 15ης Μαρτίου, μαθητές και φοιτητές ετοιμάζονται να απόσχουν από τα μαθήματά τους από το Σίδνεϋ μέχρι το Παρίσι, από το Τόκιο μέχρι το Μόντρεαλ, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Καμπάλα.

«Κάνουμε απεργία για να πούμε στις κυβερνήσεις μας να κάνουν τα μαθήματά τους και να μας δείξουν αποδείξεις!», αναφέρεται στην έκκληση που έχει δημοσιοποιηθεί στο Facebook. Αποδείξεις πως ο κόσμος παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας το πολύ στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Προς το παρόν, οι ηγέτες λένε απλώς ότι θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, επισήμαινε πρόσφατα η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αυτό δεν είναι αρκετό διότι «το σπίτι μας καίγεται»: «θέλω να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε», έχει τονίσει.

Σύμφωνα με το FridaysforFuture, όπως είναι η ονομασία του κινήματος της 16χρονης Τούνμπεργκ, περισσότερες από 1.000 συγκεντρώσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή σε πόλεις μιας εκατοστής χωρών. «Αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των νέων ανθρώπων που θα απεργήσουν, αλλά και για τις συζητήσεις που η κινητοποίηση αυτή θα προκαλέσει μέσα στις οικογένειες, μεταξύ φίλων και μέσα στα σχολεία», σχολιάζει η Κάρεν Ο’Μπράιεν, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Όσλο. «Το τεστ για το κίνημα δεν θα είναι το μέγεθος του πλήθους (…) αλλά οι πράξεις που θα γίνουν μέσα στην κοινωνία ως απάντηση στην κλιματική κρίση», προσθέτει.

«Αυριανοί ψηφοφόροι»

Άραγε οι νέοι αυτοί έχουν κάποια πιθανότητα να κάνουν τα πράγματα να κινηθούν; «Είναι οι αυριανοί ψηφοφόροι», τα πολιτικά κόμματα και οι ομάδες συμφερόντων τους βλέπουν «με ενδιαφέρον», απαντά ο Σεμπαστιάν Τρεγιέ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων (IDDRI).

Πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο Χονγκ Κονγκ, έχουν προσπαθήσει να ξαναστείλουν αυτούς τους νέους στα μαθήματά τους, ορισμένοι επισείοντας συνέπειες σε περίπτωση «σκασιαρχείου». «Ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι που δεν μας παίρνουν στα σοβαρά, λέγοντας πως είμαστε νέοι και δεν ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε», διαπιστώνει η Αντελαΐντ Σαρλιέ, μια 18χρονη Βελγίδα μαθήτρια Λυκείου. «Εγώ τους λέω πως ακριβώς ενημερωνόμαστε και καθώς ενημερωνόμαστε παρατηρήσαμε πως είμαστε μακριά από τους στόχους μας (…), πως πέφτουμε στον τοίχο», προσθέτει το νεαρό κορίτσι, εκτιμώντας πάντως ότι η «κραυγή» τους ακούγεται «όλο και περισσότερο».

Στη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας ζήτησε να γίνουν την Παρασκευή συζητήσεις στα σχολεία για το κλίμα. Πρόκειται για μια «απέλπιδα προσπάθεια να καταπνιγούν οι διαμαρτυρίες», κατήγγειλε η οργάνωση Youth for Climate France.

Πολλοί δήμαρχοι της συμμαχίας C40 των μεγάλων πόλεων για το κλίμα, όπως το Παρίσι και το Μιλάνο, προσέφεραν την υποστήριξή τους στους νέους. «Έχουν να χάσουν τα περισσότερα από την αδράνεια των κυβερνήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος του Σίδνεϋ Κλόβερ Μουρ, εκφράζοντας «υπερηφάνεια για το γεγονός ότι είναι αλληλέγγυος» στη «μάχη τους για δικαιοσύνη».

Ποια είναι όμως η 16χρονη ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Η Σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γκρέτα εμπνεύστηκε από τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ που επέτρεψαν την πολύνεκρη επίθεση στους χώρους του σχολείου τους. Η Γκρέτα ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο για την κλιματική αλλαγή και να κινητοποιήσει τους συμμαθητές της. Αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Μια ημέρα το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από έναν καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη και από τις δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις στη Σουηδία, η Γκρέτα αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της. Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Αυγούστου 2018.

Και εκείνη ήταν μόλις 15 ετών. Δεν πήγε στο σχολείο, κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και άθελά της οδήγησε στη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος. Έκτοτε βρισκόταν στο ίδιο σημείο σχεδόν κάθε Παρασκευή με χιόνι, πάγο, βροχή.

Οι γονείς της προσπάθησαν να την αποτρέψουν. Οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Οι περιστατικοί μάλλον οίκτο έδειχναν στη θέα μιας έφηβης καθισμένης έξω από το κοινοβούλιο κρατώντας ένα πανό με συνθήματα που είχε γράψει η ίδια με μαρκαδόρο. Οκτώ μήνες μετά η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και η ίδια υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης στα 16 της χρόνια.

Πρόεδροι χωρών και επικεφαλής πολυεθνικών έχουν μπει στο στόχαστρό της και το σύνθημα που είχε γράψει στο πανό της: «skolstrejk för klimatet» («σχολική απεργία για το κλίμα») έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Και κυρίως η ίδια δεν είναι μόνη της. Τουναντίον.

Ήδη μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ουγκάντα, την Ταϊλάνδη, την Κολομβία και την Πολωνία έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την κλιματική αλλαγή. «Είναι απίστευτο. Είναι πάνω από 71 χώρες και τουλάχιστον 700 σημεία και αυξάνονται…», λέει σήμερα η Γκρέτα.

Όταν ξεκίνησε τη δράση της η Γκρέτα ήταν ένα εξαιρετικά εσωστρεφές άτομο, ξύπναγε κάθε πρωί στις 6 για το σχολείο και επέστρεφε στις 3. Μικροκαμωμένη η ίδια λέει: «Πάντα υπήρξα το κορίτσι εκείνο που καθόταν στο τελευταίο θρανίο και δεν μίλαγε. Τίποτα δεν συνέβαινε ουσιαστικά στη ζωή μου. Νόμιζα ότι δεν μπορώ να κάνω τη διαφορά γιατί είμαι πολύ μικρόσωμη». Πράγματι δεν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί. Η μητέρα της, η Μαλένα Έρνμαν, είναι μία από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες της όπερας. Ο πατέρας της, ο Σβάντε Τούνμπεργκ, είναι ηθοποιός και συγγραφέας. Και η ίδια η Γκρέτα υπήρξε πάντα εξαιρετικά ευφυής. Πριν από τέσσερα χρόνια διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Η Γκρέτα πάσχει από επιλεκτική αλαλία και εξαιτίας αυτού έχει την τάση να ανησυχεί περισσότερο από άλλους. «Σκέφτομαι υπερβολικά πολύ. Κάποιοι άνθρωποι δεν ασχολούνται. Εγώ δεν μπορώ, ειδικά αν είναι κάτι που με προβληματίζει ή με στενοχωρεί. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρότερη και στο σχολείο οι δάσκαλοί μας μας έδειχναν ταινίες με πλαστικά στον ωκεανό, πολικές αρκούδες που λιμοκτονούσαν και άλλα τέτοια. Έκλαιγα σε όλη τη διάρκεια. Οι συμμαθητές μου προβληματίζονταν όταν παρακολουθούσαν την ταινία αλλά όταν σταματούσε άρχιζαν να σκέφτονται άλλα πράγματα. Εγώ δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Οι εικόνες αυτές ήταν καρφωμένες στο κεφάλι μου».

Τώρα το έχει αποδεχτεί και το θεωρεί μέρος του εαυτού της. Το έχει πλέον μετατρέψει σε κινητήριο δύναμη αντί για πηγή κατάθλιψης που σε παραλύει, κάτι που συνέβαινε παλιά.

Σε ηλικία περίπου οκτώ ετών, όταν για πρώτη φορά πληροφορήθηκε για την κλιματική αλλαγή, σοκαρίστηκε που οι ενήλικες δεν έδειχναν να παίρνουν στα σοβαρά το θέμα. Βέβαια δεν ήταν αυτός ο μοναδικός λόγος που λίγα χρόνια αργότερα εμφάνισε κατάθλιψη, ήταν όμως ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Οι πρώτοι στους οποίους είχε επίδραση η Γκρέτα ήταν οι ίδιοι οι γονείς της.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι επιθέσεις εναντίον της είναι σκληρές, τόσο για τη φήμη της όσο και για την εμφάνισή της. Ήδη εξοικειωμένη με τον σχολικό εκφοβισμό, δεν πτοείται. «Το περίμενα όταν ξεκίνησα ότι αν αυτό γιγαντωνόταν, τότε θα υπήρχε πολύ μίσος. Είναι μια θετική ένδειξη. Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει γιατί μας θεωρούν απειλή. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έχει αλλάξει στον διάλογο και ότι κάνουμε τη διαφορά».

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Άρντερν στηρίζει τους μαθητές

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν εξέφρασε την Τετάρτη την υποστήριξή της στο μαθητικό κίνημα υπέρ της ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενόψει των σημερινών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο.

Χιλιάδες μαθητές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σχεδιάζουν να απέχουν σήμερα από τα μαθήματά τους στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Μην υποτιμάτε την ισχύ της φωνής σας», δήλωσε η 38χρονη Άρντερν στη διάρκεια συζήτησης σε κολέγιο του Ουέλινγκτον. «Πολύ συχνά πιστεύουμε ότι για να μπορέσει κανείς να έχει επιρροή πρέπει να είναι σε ηλικία που ψηφίζει. Όμως αυτό δεν ισχύει», τόνισε.

Αρκετοί πολιτικοί έχουν επιπλήξει τους μαθητές οι οποίοι τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις υπέρ της ανάληψης δράσης για το κλίμα απέχοντας από τα μαθήματά τους. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ο οποίος τον Νοέμβριο δήλωσε ότι «θέλουμε περισσότερη μάθηση στα σχολεία και λιγότερο ακτιβισμό», προκαλώντας αντιδράσεις.

Αντίθετα η Άρντερν επεσήμανε ότι το αν οι μαθητές θα απεργούν εν ώρα μαθημάτων είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι ίδιοι και οι γονείς τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη στάση των ανθρώπων απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξήγησε ότι πριν από 10 χρόνια δέχθηκε τις αποδοκιμασίες του κοινού όταν μίλησε για την κλιματική αλλαγή, την οποία χαρακτήρισε «τη στιγμή της απαλλαγής από την πυρηνική ενέργεια» της γενιάς της.

«Τώρα οι άνθρωποι δεν συζητούν αν θα πρέπει να κάνουν κάτι. Τώρα απλώς συζητούν πόσο γρήγορα ή τι πρέπει να κάνουν. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή», υπογράμμισε η Άρντερν. «Αυτό που θα κάνουμε τώρα πρέπει να κρατήσει έως το 2050 και μετά. Οπότε έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να το κάνουμε αυτό αν ενώσουμε όλο τον κόσμο», κατέληξε.

Πηγές: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, vice.com, AFP

Δείτε ακόμη: ΜΚΟ κατά του γαλλικού κράτους για ανεπαρκή δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη