Σήμερα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» έως τις 25 Ιουνίου

Σήμερα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» έως τις 25 Ιουνίου
(Ξένη Δημοσίευση) Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη (δεν εικονίζεται), κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, Τρίτη 23 Μαΐου 2023. H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να του αναθέσει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι σημαντικές ημερομηνίες μέχρι τη δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, μπροστά στο πιθανότατο ενδεχόμενο νέου αδιεξόδου, η κ. Σακελλαροπούλου θα δρομολογήσει τις συνταγματικές διαδικασίες συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικρατέστερο Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία των 300 για μία μέρα

Μετά και τον ορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, την Κυριακή 28 Μαΐου ή τη Δευτέρα, 29 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία των 300 βουλευτών της νέας Βουλής, ενώ την Τρίτη, 30 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της, αλλά και η διάλυσή της με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Έως τις 7 Ιουνίου θα γίνει η ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Με στόχο στις 25 του ίδιου μήνα να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν με ενισχυμένη αναλογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αυτό το εκλογικό σύστημα, το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Στο ακραίο σενάριο που δεν επιτευχθεί ούτε τότε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η χώρα θα οδηγηθεί και σε τρίτες εκλογές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: