Σήμερα περιμένει η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας

Σήμερα περιμένει η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας

Τι αποδέχθηκε η Αθήνα όσον αφορά τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

Την απάντηση της τρόικας, από την οποία θα φανεί εάν θα υπάρξει συμφωνία πριν την προεδρική εκλογή ή εάν οι εταίροι και δανειστές θα ανάψουν το φιτίλι στο έτσι κι αλλιώς εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό, αναμένει σήμερα η κυβέρνηση στις προτάσεις της.

Μετά την αναδίπλωση όσον αφορά στη συνέχιση της χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση έστειλε αργά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τις προτάσεις της στην τρόικα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται υποχωρήσεις δημοσιονομικού περιεχομένου (ΦΠΑ) και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Στόχος είναι να αφαιρεθούν τα όποια επιχειρήματα των πιστωτών, που δε μοιάζουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να υπογράψουν νέα συμφωνία όσο το πολιτικό τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά να προκρίνουν -ιδιαίτερα το Βερολίνο- παράταση του μνημονίου, η οποία δε θα μπορούσε παρά να είναι τουλάχιστον εξάμηνη για πρακτικούς λόγους.

Πηγές της Κομισιόν έλεγαν πάντως χθες βράδυ ότι θα πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος να έχουν και νέα συνάντηση είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές.

Μέτρα ύψους 2,5 δισ ευρώ (όσο δηλαδή υπολογίζει η τρόικα το δημοσιονομικό κενό) ισοδυναμούν με έναν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ και η δικομματική δε θα ήταν σε θέση προφανώς να τα δικαιολογήσει. Αντίθετα με το διπλασιασμό πχ του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την κατάργηση ουσιαστικά των πρόωρων συντάξεων, η κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται ότι απέφυγε αποφάσεις που θα άγγιζαν ευρύτερα την ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr