Σήμερα το απόγευμα η παρουσίαση της «Νέας ΔΕΗ»- Αλλάζει το logo και η στρατηγική της εταιρείας

Σήμερα το απόγευμα η παρουσίαση της «Νέας ΔΕΗ»- Αλλάζει το logo και η στρατηγική της εταιρείας
Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Σήμερα στις 19:30 ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει τη «Νέα ΔΕΗ», στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής εκδήλωσης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της «κλείνει» φέτος η ΔΕΗ και το γιορτάζει με σημαντικές ανακοινώσεις. Έτσι, σήμερα το απόγευμα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει τη «Νέα ΔΕΗ», δηλαδή το νέο λογότυπο, τη νέα στρατηγική ανάπτυξης και τη νέα φιλοσοφία της ΔΕΗ προς τον πελάτη αξιοποιώντας την ψηφιακή εποχή και τη στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το μότο της καμπάνιας της ΔΕΗ για τη νέα εταιρική της ταυτότητα είναι: «Η ΔΕΗ υποδέχεται το μέλλον». Οι ετοιμασίες προχωρούν γοργά, καθώς ήδη αποκαθηλώθηκε από την πρόσοψη της έδρας της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη το γνωστό σήμα που εδώ και πολλά χρόνια κοσμούσε το κτήριο, τους λογαριασμούς και το εταιρικό υλικό της ΔΕΗ, εν αναμονή της αποκάλυψης και τοποθέτησης του νέου λογοτύπου, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στις 19:30, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης.

Και όλα αυτά έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, αν και η συγκυρία της πανδημίας συνοδεύτηκε από μια οικονομική ύφεση που επέφερε βαριές επιπτώσεις και στον ενεργειακό τομέα, οι προσπάθειες της ΔΕΗ να συγκρατήσει τις απώλειες της εισπραξιμότητας είχαν θετικό αποτέλεσμα καθώς αυτή διατηρήθηκε σε επίπεδα περίπου 20% με 25%. Μάλιστα, σήμερα η εισπραξιμότητα προσεγγίζει και πάλι την εικόνα που επικρατούσε πριν την εμφάνιση του νέο κορωνοϊού.

Η δουλειά που έγινε και γίνεται στο «κεφάλαιο» των εισπράξεων οδήγησε άλλωστε και στις δύο σημαντικές συμφωνίες με τις J.P. Morgan και PIMCO για τιτλοποιήσεις ανεξόφλητων οφειλών, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, που έδωσαν ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ περί τα 500 εκατ. ευρώ.  Είναι αξιοσημείωτο ότι η επιχείρηση είχε προχωρήσει σε ένα πρώτο πακέτο τιτλοποίησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 60 ημερών με τη JP Morgan η οποία προσέφερε επιτόκιο 3,5% και τριετή διάρκεια χρηματοδότησης και σε ένα δεύτερο  με τον διεθνή επενδυτικό οίκο PIMCO για το πακέτο  των υψηλού ρίσκου απαιτήσεων διάρκειας άνω των 90 ημερών, από το οποίο η ΔΕΗ θα αντλήσει ποσό 300 με 350 εκατ. ευρώ.

Η προώθηση των συναλλαγών τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι οποίες αθροιστικά αναμένεται να ενισχύσουν την ρευστότητα κατά 500 εκατ. τους επόμενους μήνες, καθώς και η  πρόσφατη υπογραφή νέας γραμμής χρηματοδότησης 160 εκατ. με την EBRD, εντάσσονται στη νέα στρατηγική που έχει χαράξει η Διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης.

Επιπλέον,  το καθαρό χρέος της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 234 εκατ. λόγω και των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι το β ́ τρίμηνο του 2020 ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής λειτουργικής κερδοφορίας με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να ανέρχεται σε 275,3 εκατ. ενισχύοντας την θετική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους,  το EBITDA διαμορφώθηκε σε 457,3 εκατ., απόδοση η οποία δίνει ελπίδες για επίτευξη    ή και υπέρβαση το στόχου για λειτουργική κερδοφορία στα  850 – 900 εκατ που έχει τεθεί για 2020.

Και η υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων συνεχίζεται με την προώθηση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, την απόσυρση των μονάδων στο Αμύνταιο εντός του Σεπτεμβρίου, την υλοποίηση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων και τον διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζει νέα ελκυστικά πακέτα για τους καταναλωτές, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές του χειμώνα.