Ιστορική συμφωνία «γιγάντων» για το φυσικό αέριο

Ιστορική συμφωνία «γιγάντων» για το φυσικό αέριο

Έκλεισε το deal Ρωσίας – Κίνας, με τις εταιρείες Gazprom και CNPC να βάζουν τις υπογραφές. 

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, η επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα και πολύ παρασκήνιο ώστε να υπογραφεί τελικά συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της κινεζικής CNPC , που προβλέπει την προμήθεια της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του κόσμου με φυσικό αέριο από τη Ρωσία για τα επόμενα 30 χρόνια.

Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα αφορά την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου ετησίως στην Κίνα, μέσω του νέου ανατολικού αγωγού που θα συνδέει τις δυο χώρες. Ανεπισήμως, η συμφωνία αποτιμάται σε άνω των 400 δισ. δολαρίων. Η Gazprom δήλωσε πως η συμφωνία με την Κίνα είναι «οικονομικά βιώσιμη», ενώ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το τίμημα του deal.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία υπεγράφη από τους επικεφαλής της Gazprom και της China National Petroleum Corporation (CNPC) κατά την τελευταία ημέρα της διήμερης επίσκεψης του Ρώσου προέδορυ Πούτιν στην Κίνα. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αποτελούσε κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της διήμερης επίσκεψης Πούτιν στη Σαγκάη στο πλαίσιο συμμετοχής του μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο στο συνέδριο περιφερειακής ασφάλειας.

Νωρίτερα δημοσίευμα της Wall Street Journal για το παρασκήνιο της επίσκεψης Πούτιν, ανέφερε ότι την πρώτη μέρα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς παρέμεναν οι διαφωνίες για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου.  Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για το φυσικό αέριο στο Τουρκμενιστάν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντβόρκοβιτς δήλωσε πάντως ότι ελπίζει πως το ταξίδι του Πούτιν στη Σανγκάη θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της συμφωνίας ύψους 400 δις. δολαρίων για την προμήθεια της Κίνας με 38 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικό αέριο την επόμενη 30ετία.

Ε.Ε.: «Η Gazprom να τηρήσει τη συμφωνία»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ανήκει στην ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο στις ποσότητες που αναφέρονται στα συμβόλαια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του ευρωπαϊκού αερίου, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες, και έχει προειδοποιήσει ότι η διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης που προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Με νέες κυρώσεις προειδοποιούν οι ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα στο Βουκουρέστι ότι νέες κυρώσεις θα ήταν αναγκαίο να επιβληθούν κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα υπονομεύσει την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία υπονομεύσει τις εκλογές στην Ουκρανία οφείλουμε να παραμείνουμε αποφασισμένοι για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και πρέπει να είμαστε επίσης αποφασισμένοι να επενδύσουμε στη νατοϊκή συμμαχία», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το Βουκουρέστι για την προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στο άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα των χωρών μελών και τόνισε ότι η Συμμαχία θα ενισχύσει την απουσία της στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη «στον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα».

Διαβάστε ακόμη: 

 Γιατί κανένας δεν ακουμπάει το αφεντικό της Gazprom

Πόσο επωφελούνται οι καταναλωτές από τη μείωση στο φυσικό αέριο

 Μνημόνιο θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας