Συμφωνία κοινών επενδύσεων ύψους 30 δισ. από τη Rosneft στο Ιράν

Συμφωνία κοινών επενδύσεων ύψους 30 δισ. από τη Rosneft στο Ιράν

Την υλοποίηση έργων εξόρυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσ. αερίου συμφώνησε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν.

Η ρωσικής πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και η Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία του Ιράν (NIOC) παρουσίασαν τον οδικό χάρτη που αφορά την υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφος του Ιράν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν δήλωσε μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας που αφορά το οδικό αυτό χάρτη ότι τα δύο μέρη πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να υπογράψουν δεσμευτικές συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν επενδύσεις σε κοινά έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την εκπόνηση τους η συνολική εξόρυξη μπορεί να φθάνει τα 55 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με τον Σέτσιν, πρόκειται «για μια ολόκληρη σειρά κοιτασμάτων, πετρελαϊκών και φυσικού αερίου», τα οποία θα αξιοποιηθούν από κοινού με τους Ιρανούς εταίρους. Ωστόσο ο εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft απέφυγε να κατονομάσει τα κοιτάσματα, αλλά και να κάνει εκτιμήσεις για τα αποθέματα που υπάρχουν σ’ αυτά.

Ο Σέτσιν δεν ανέφερε επίσης τι ποσά πρόκειται να επενδύσει η Rosneft στο Ιράν το 2017. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες τις Rosneft, πάντως, εκτιμάται πως έφθασαν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια.