Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Ερντογάν και Πούτιν για την κρίση στο Ιντλίμπ που απειλείται με επίθεση

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Ερντογάν και Πούτιν για την κρίση στο Ιντλίμπ που απειλείται με επίθεση
epa07003231 A handout photo made available by the Iranian presidential office shows Iranian president Hassan Rouhani (C),Turkish president Recep Tayyip Erdogan (R), and Russia president Vladimir Putin (L) during a joint press conference after their a meeting in Tehran, Iran, 07 September 2018. Media Reported that Iran, Russia, and Turkey are holding a trilateral meeting on the Syria crisis. EPA/IRAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συζήτησαν για την κατάσταση στο συριακό έδαφος - Δεν θα δεχτεί άλλους πρόσφυγες η Τουρκία, διεμήνυσε ο Ερντογάν.

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα στην Τεχεράνη να διευθετήσουν «μέσα σε πνεύμα συνεργασίας» την τύχη της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στη Συρία που απειλείται από μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Οι πρόεδροι αυτών των τριών χωρών, οι οποίοι συνεδρίασαν στην ιρανική πρωτεύουσα, «αποφάσισαν να διευθετήσουν» το ζήτημα της Ιντλίμπ «μέσα στο πνεύμα συνεργασίας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της Αστάνα», την οποία άρχισαν οι τρεις χώρες τους επιχειρώντας να επαναφέρουν την ειρήνη στη Συρία, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνάντησής τους.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα υποστηρίζουν τις αρχές της Δαμασκού στη συριακή σύγκρουση, ενώ η Άγκυρα τους αντάρτες.

Στη διάρκεια της σύντομης συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στην ιρανική πρωτεύουσα, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και οι ομόλογοί του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκαν να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την Ιντλίμπ, ωστόσο οι ανάδοχοι της διαδικασίας της Αστάνα δεν συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός. Ενώ ο Ερντογάν ζήτησε να επιβληθεί εκκεχειρία στην Ιντλίμπ, ο Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο και ο Ροχανί πως η συριακή κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της συριακής επικράτειας και πως η μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας» στην Ιντλίμπ είναι αναπόφευκτη.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς».

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε (…) Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος εν τω μεταξύ διεμήνυσε πως η χώρα του δεν αντέχει να δεχτεί επιπλέον πρόσφυγες από τη Συρία. Η Τουρκία έχει υποδεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία από την έναρξη του επταετούς πολέμου, ενώ ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι θα διευκολύνει την επιστροφή τους.

 

Οι τρεις πρόεδροι «απέρριψαν οποιαδήποτε απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του πεδίου με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασαν την αποφασιστικόττηά τους να αντιταχθούν σε αποσχιστικά σχέδια που έχουν στόχο να υπονομευθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Πούτιν: Έχουμε αποδείξεις για τις σκηνοθετημένες επιθέσεις με χημικά που ετοιμάζουν οι αντάρτες

Η Ρωσία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για τις σκηνοθετημένες προκλήσεις με χημικά όπλα τις οποίες ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία για να τις αποδώσουν στα συριακά στρατεύματα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

«Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «Νομίζω ότι σ’ αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι’ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» καθώς «συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP