Σύμη: Ρίχνουμε άγκυρα στην βασίλισσα των Δωδεκανήσων

Σύμη: Ρίχνουμε άγκυρα στην βασίλισσα των Δωδεκανήσων

Το Fortunegreece σε συνεργασία με το Minaluxuryhotels σας προτείνει, για τη θερινή σεζόν, gourmet weekends στα ελληνικά νησιά.

Κείμενα/φωτογραφίες Μίνα Μπαγιώτα mina@minaluxuryhotels.com

Στ

ην κινηματογραφική Σύμη, τη βασίλισσα των Δωδεκανήσων, ρίχνει… άγκυρα αυτή την εβδομάδα, η στήλη gourmet weekend του Fortunegreece.com.

Η Μίνα Μπαγιώτα δημοσιογράφος και travel blogger μέσα από το www.minaluxuryhotels.com προτείνει ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο στο συγκεκριμένο νησί, που περιλαμβάνει ατέλειωτες βόλτες στον Γιαλό με τα πολύχρωμα σπίτια, συμιακό γαριδάκι πάνω στη θάλασσα, φρέσκα ψάρια και διαλεχτά όστρακα στη θρυλική ταβέρνα του Μάνου, κοσμοπολίτικες νύχτες και καλλιτεχνικές αναζητήσεις στο LOS Art Yacht Club, βουτιές στο εξωτικό Πέδι, ηλιοθεραπεία στην παραλία του Αγίου Νικολάου και αξέχαστη διαμονή στο ξενοδοχείο The Old Markets, την άλλοτε Παλιά Αγορά της Σύμης.

Γιαλός. Το λιμάνι της Σύμης, ο Γιαλός, δίνει το στίγμα του νησιού με την πρώτη ματιά. Μια πόλη κτισμένη αμφιθεατρικά, διατηρητέα κτίρια, βοτσαλωτά δάπεδα, πολύχρωμα δίπατα και τρίπατα σπίτια, με κεραμιδένιες στέγες και μικρά μπαλκονάκια, προδίδουν όλα τη μεγάλη ιστορία του νησιού. Θα περπατήσετε πολλές φορές για να θαυμάσετε το παραμυθένιο σκηνικό, θα περάσετε το πέτρινο γεφυράκι που ενώνει τις δύο πλευρές του λιμανιού, θα επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο, θα μπείτε στα μικρά μαγαζάκια για να αγοράσετε σφουγγάρια και θα απολαύσετε συμιακό γαριδάκι πάνω στη θάλασσα είτε στο Θόλο, είτε στον Μύθο, είτε στον Παντελή, αφού πρώτα έχετε κάνει μία στάση στην ψαροταβέρνα Μάνος, σήμα κατατεθέν του νησιού.

1/11

Ψαροταβέρνα Μάνος. Αν ανήκετε στους καλοφαγάδες σίγουρα θα έχετε ακούσει ύμνους για την ψαροταβέρνα Μάνος. Και όχι άδικα. Στο κέντρο του λιμανιού της Σύμης, με θέα ένα ειδυλλιακό σκηνικό, εδώ και 17 χρόνια σερβίρονται όλα τα καλούδια της θάλασσας. Ολόφρεσκα ψάρια ψημένα στα κάρβουνα με μαεστρία και διαλεχτά όστρακα για όλα τα γούστα. Ειλικρινά δεν θα ξέρετε τι να πρωτο-παραγγείλετε: Αθερίνες, σφυρίδες, κουτσομούρες, σαργούς, σκάρους, μπαρμπούνια, χταπόδια, καλαμάρια, αστακούς, γαρίδες, καβουροδαγκάνες, μύδια, φούσκες, γυαλιστέρες, καραβίδες, βασιλικά καβουροπόδαρα, κολοχτύπες. Οι επιλογές είναι πολλές και έχουν όλες θαλασσινή αύρα από τα ορεκτικά, τις σαλάτες έως τα κυρίως πιάτα. Θα φτάσουν στο τραπέζι σας, μαζί με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και δυνατά κρασιά από την κάβα. Στα διπλανά τραπέζια σίγουρα θα τρώνε γνωστές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της μόδας και των επιχειρήσεων. Δεν θα σας αποστάσουν όμως την προσοχή. Εσείς θα ξεκινήσετε το δείπνο σας με αυγά αχινού σε σφηνάκι, θα πιείτε μπόλικο λευκό κρασί και θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας.

1/5

LOS Art Yacht Club. Το μοδάτο LOS Art Yacht Club στο Γιαλό θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σας. Διαθέτει ένα εξαιρετικό εστιατόριο, ένα γουστόζικο μπαρ και μία γκαλερί τέχνης. Το όνομα του LOS βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων Lobster, Oyster, Sushi (αστακός, όστρακα, σούσι) και μαρτυρά την κουζίνα που σερβίρει. Είναι ανοιχτό από το πρωί. Το βράδυ όμως κυριολεκτικά μεταμορφώνεται. Η σαμπάνια ρέει άφθονη, επιλεγμένα πούρα βγαίνουν στο τραπέζι και οι νύχτες στο νησί αποκτούν ενδιαφέρον. Οπωσδήποτε θα παραγγείλετε αστακό, όστρακα και σούσι. Το λέει άλλωστε και το όνομά του!

Τώρα, αν αγαπάτε την τέχνη, σίγουρα, θα ανεβείτε και στον δεύτερο όροφο του club. Εκεί βρίσκεται η LOS Art Gallery, όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκτίθενται έργα τέχνης με διεθνή απήχηση. Οδυσσέας Φωκάς, Κώστας Βαρώτσος, Κώστας Τσόκλης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Hubert Berke, Helmut Newton, είναι μόνο κάποια από τα διάσημα ονόματα που έχουν φιλοξενηθεί. Φυσικά, η γκαλερί δεν ξεχνά και την ιστορία της. Εκεί μετά το τέλος του πολέμου με τους Γερμανούς υπογράφηκε η Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

LOS ART GALLERY 4

LOS ART GALLERY 3

LOS ART GALLERY 2

LOS ART GALLERY 1

Πέδι. Στην Ανατολική πλευρά του νησιού, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι βρίσκεται το εξωτικό Πέδι. Ένας παραμυθένιος παραθαλάσσιος οικισμός με πολλά χρώματα, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Θα περπατήσετε κατά μήκος του κόλπου και αν δεν κάνετε τη βουτιά σας εκεί θα πάρετε ένα από τα καραβάκια που οδηγούν σε δύο από τις πολύ γνωστές παραλίες του νησιού, τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Μαρίνα. Το Πέδι μπορείτε να το επιλέξετε και για τη διαμονή σας. Ακριβώς μπροστά στη θάλασσα βρίσκεται το Pedi Beach Hotel ένα μικρό ήσυχο ξενοδοχείο που ενδείκνυται για χαλάρωση και ξεκούραση.

1/18

Άγιος Νικόλαος. Ιδανική παραλία για κολύμπι είναι ο Άγιος Νικόλαος. Θα φτάσετε εκεί με καίκι από το Πέδι ή θα πάτε με τα πόδια από το μονοπάτι. Θα σας πάρει περίπου 20 λεπτά. Είναι οργανωμένη, διαθέτει όμως και φυσική σκιά από τα δένδρα, οπότε μπορείτε να μείνετε μέχρι αργά και να απολαύσετε το μπάνιο σας. Το μεσημέρι επιλέξτε για φαγητό την ομώνυμη ταβέρνα που σερβίρει απλά πιάτα φτιαγμένα όμως με μεράκι. Προτιμήστε συμιακό γαριδάκι, χωριάτικη σαλάτα με πεντανόστιμο τυρί και φρέσκο ψάρι. Η χωριάτικη θα καταφτάσει στο τραπέζι σας μαζί με ένα μπολάκι φρεσκοτριμμένη ρίγανη, που θα σας σπάσει τη μύτη.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΒΕΡΝΑ 3

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΒΕΡΝΑ 4

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΒΕΡΝΑ 5

The Old Markets boutique hotel. Όσο για τη διαμονή σας στη Σύμη, κορυφαία επιλογή, αναμφίβολα, είναι το boutique hotel The Old Markets. Το πετρόκτιστο κτίριο, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο, όπως και τα περισσότερα κτίσματα στην περιοχή, βρίσκεται στην καρδιά του λιμανιού και έχει εκπληκτική θέα. Τον καιρό που το νησί ευημερούσε ως πλούσιο κέντρο σπογγαλιείας, βρισκόταν στο απόγειό του. Αποτελούσε την Παλιά Αγορά της Σύμης, όπου οι τεχνίτες και οι έμποροι στέγαζαν τα καταστήματά τους. Εκεί χτυπούσε η καρδιά της πόλης. Σήμερα, ως ξενοδοχείο πια εξακολουθεί να διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος, τόσο για την προσεκτική αναστήλωση που έγινε όσο και για τη διακόσμηση του. Στους χώρους του συναντά κανείς ιδιαίτερες συλλογές από έργα τέχνης και αντίκες, όπως ασημένια σκεύη που κοσμούσαν κάποτε την τραπεζαρία του βασιλιά Γεωργίου Α’ των Ελλήνων, αντικείμενα από το θρυλικό Savoy Hotel του Λονδίνου και το Café de Paris, κ.α.

Όποιο δωμάτιο και αν επιλέξετε, είτε το Οθωμανικό, είτε το Ενετικό, είτε το Αραβικό, είτε το Αλεξανδρινό, είτε τη Σουίτα Σύμη, η ατμόσφαιρα στο καθένα είναι ξεχωριστή και οι παροχές οι πιο luxurious στο νησί. Μην χάσετε με τίποτα το πρωινό που σερβίρεται έως τις 12:00 με τη συνοδεία σαμπάνιας.

Διευθύνσεις
Ψαροταβέρνα Μάνος, Αιγιαλός, Σύμη, τηλ. 22460 72429

LOS Art Yacht Club 118 Αντώνη Αγγελίδη, Αιγιαλός Σύμη, τηλ. 22460 72508

Pedi Beach Hotel, Πέδι Σύμη, τηλ. 2246071870

The Old Markets, Καλή Στράτα, Σύμη, Τηλ. 22460 71440