Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός με νέα μέτρα για την ακρίβεια

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός με νέα μέτρα για την ακρίβεια
Άποψη της πρόσοψης του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την 14η αξιολόγηση - Αναζητείται ο δημοσιονομικός χώρος.

Δεύτερο, συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση ενσωματώνοντας νέα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια.

Η επικαιροποίηση αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο, με βάση την 14η έκθεση των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που άναψε το «πράσινο φως» για τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας ανοίγοντας επιπλέον το δρόμο για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης 748 εκατ. ευρώ από το Eurogroup στο επόμενο δίμηνο και μιας ακόμη δόσης προς το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι οι νέες κινήσεις της κυβέρνησης για στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις θα δρομολογηθούν, ανάλογα με τη συμπεριφορά των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα και με γνώμονα την πορεία του τουρισμού, που θα καθορίσει και τα όρια του δημοσιονομικού χώρου που θα απαιτηθεί. Υπό συζήτηση είναι νέος γύρος επιδοτήσεων, μεταξύ των οποίων παράταση των παρεμβάσεων στήριξης των νησιωτικών περιοχών, συνέχιση της επιδότησης του ντίζελ με 15 λεπτά/λίτρο και διεύρυνση του επιδόματος στην βενζίνη, παράλληλα με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. Με τις τιμές σε βασικά αγαθά και καύσιμα να συνεχίζουν το ράλι και τις προβλέψεις να ανεβάζουν τον πήχη για τον ΔΤΚ πάνω από τα επίπεδα του Απριλίου, οι αβεβαιότητες συντηρούνται και τον Μάιο, οπότε το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε ετοιμότητα για νέα μέτρα. Επιπλέον μελετά την αξιοποίηση μέρους των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 38 δισ. ευρώ, περίπου 760 εκατ. ευρώ και πιθανόν περισσότερα ανάλογα με τις ανάγκες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει την ανάπτυξη κάνοντας μόνιμη τη μείωση της αλληλεγγύης και τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπογραμμίζει επιπλέον ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων, με δημοσιονομικό κόστος 0,8% του ΑΕΠ, εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν από το 2023 και μετά. Επομένως πρόκειται για μέτρα που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.