Συμβουλές για πετυχημένο βιογραφικό από τη Google

Συμβουλές για πετυχημένο βιογραφικό από τη Google

Ο επικεφαλής ανθρώπινων πόρων της Google, Λάζλο Μποκ, προσφέρει κάποιες συμβουλές για να εντυπωσιάσετε τους εν δυνάμει εργοδότες σας.

Ο Λάζλο Μποκ, ως επικεφαλής ανθρώπινων πόρων στη Google, επιβλέπει την πρόσληψη 100 νέων εργαζομένων της εταιρείας κάθε εβδομάδα. Ιδού τρεις συμβουλές που μοιράστηκε με τον Τόμας Φρίντμαν των New York Times, για ένα πετυχημένο βιογραφικό, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα ή πρόκειται να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο.

1. Να είστε συγκεκριμένοι στο βιογραφικό.
Ο Μποκ επισημαίνει ότι τα βιογραφικά πολλών ανθρώπων είναι ασαφή. Αντιθέτως, το καλό βιογραφικό πρέπει να παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες που να φωτίζουν τα επιτεύγματά του κατόχου του στον εργασιακό στίβο. Αντί να γράψετε «έγραψα κείμενα για τους New York Times», γράψτε «έχω δημοσιεύσει 50 άρθρα γνώμης ενώ ο μέσος όρος άρθρων των περισσοτέρων δημοσιογράφων είναι 6, επειδή εγώ παρείχα βαθιά ανάλυση του εξής τομέα…»

2. Διαλέξτε δύσκολα μαθήματα αντί για εκείνα μόνο που ξέρετε ότι θα πάρετε άριστα.
Ο Μποκ λέει ότι ένα χαμηλός βαθμός σε ένα δυσκολότερο μάθημα μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακό για τους εργοδότες σε σχέση με μια άριστη απόδοση σε ένα ευκολότερο μάθημα. Ένα 15 στην επιστήμη ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να είναι σημαντικότερο από ένα 19 στη γλώσσα «γιατί δείχνει οξύτητα σκέψης και ένα πρόγραμμα μαθημάτων ιδιαίτερα απαιτητικό».

3. Στις συνεντεύξεις, εξηγήστε τη διαδικασία σκέψης σας:
Όπως και στα βιογραφικά, έτσι και στις συνεντεύξεις είναι σημαντικό να είστε συγκεκριμένος, σύμφωνα με τον Μποκ. Οι εργοδότες θέλουν να γνωρίζουν πώς ένας εν δυνάμει εργαζόμενός τους σκέφτεται για να κρίνουν κατά πόσο θα είναι ικανός να επιλύει προβλήματα στη δουλειά. Καλύτερα, χρησιμοποιήστε την εξής δομή: «Ορίστε το χαρακτηριστικό που πρόκειται να αποδείξω ότι κατέχω, ορίστε η ιστορία που το αποδεικνύει, και ορίστε πώς και γιατί η συγκεκριμένη ιστορία αποδεικνύει ότι κατέχω το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό». Μια τέτοια μέθοδος δείχνει την ικανότητα ενός εργαζομένου να σκεφτεί λογικά και να αξιολογήσει την απόδοσή του με κριτικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε πόσα βγάζουν Apple, Facebook, Google σε ένα δευτερόλεπτο!

Τα έξι βήματα που θα σας κάνουν πιο παραγωγικούς

Βρείτε δουλειά μέσω…Twitter