Βρείτε δουλειά μέσω…Twitter

Βρείτε δουλειά μέσω…Twitter
Photo: REUTERS

Πώς να εκμεταλλευτείτε το μέσο για να συλλέξετε πληροφορίες για πιθανούς εργοδότες, αλλά και για σας ανακαλύψουν εκείνοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης Society for Human Resource Management, το 75% των εταιρειών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα social media προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τους υποψήφιους υπαλλήλους τους.

Το 66% των recruiters αλιεύουν πληροφορίες στο Facebook και το 54% στο Twitter. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα αντίστοιχα στοιχεία, όμως ακόμα και αν τα σχετικά ποσοστά είναι τα μισά, πάλι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε και να βρεθείτε μπροστά από όσους δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της εποχής.

Ο επανασχεδιασμός του Twitter αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο την επίδραση των social media στις διαδικασίες πρόσληψης. Αν είστε ένας από τους σχεδόν ένα δισ. χρήστες του, πώς θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας;

Ο Stephane Le Viet, συνιδρυτής και CEO της Work4, εταιρείας που εξειδικεύεται στην κατασκευή εργαλείων για recruiters μέσω social media, δίνει τέσσερις απλούς κανόνες:

Εκμεταλλευτείτε τις νέες λειτουργίες
Τα Pinned Tweets είναι εκείνα που εσείς επιλέγετε ως πιο αντιπροσωπευτικά, ενώ τα Best Tweets είναι εκείνα που έχουν πάρει τα περισσότερα retweets και favorites. Μέσω αυτών, ο επισκέπτης του προφίλ σας παίρνει αμέσως μια σαφή εικόνα του ποιος είστε, τι απόψεις έχετε και ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας. Μάλιστα, τα Best Tweets εμφανίζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος στο προφίλ σας. Πράγμα που θα πρέπει, ίσως, να προσέξετε σε περίπτωση που το περιεχόμενό τους είναι προσβλητικό ή αμφιλεγόμενο.

Σας βρίσκουν, και τους βρίσκετε, σε πραγματικό χρόνο
Το καλό με το Twitter είναι πως μπορείτε να πληροφορηθείτε αμέσως τις τυχόν αναγγελίες για θέση εργασίας στις εταιρείες που παρακολουθείτε. Το ακόμα καλύτερο είναι πως μπορείτε να απαντάτε στα tweets ανθρώπων, στελεχών κ.λπ. «χτίζοντας» μια σχέση μαζί τους μέσω των δημοσιεύσεών σας. Αν ο hiring manager είναι στο Twitter μπορείτε να τον «ακολουθήσετε» και να πάρετε εσείς μια ιδέα του τι άνθρωπος είναι, τις ιδέες του, τα χόμπι του κ.λπ.

Προσαρμόστε το προφίλ σας ώστε να βγαίνει στην αναζήτηση
Με το νέο timeline και τις δυνατότητες αναζήτησης είναι θέμα χρόνου οι recruiters να ψάχνουν στο Twitter για ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (τόπο κατοικίας, εμπειρία, ικανότητες κ.ά.). Προσθέστε τα στο προφίλ σας. Αν είστε προγραμματιστής βάλτε τις γλώσσες που ξέρετε, αν είστε πωλητής βάλτε τους μεγαλύτερους πελάτες σας κ.ο.κ. Χρησιμοποιείστε hashtags ώστε να εμφανίζονται σε ακόμα περισσότερες αναζητήσεις.

Το προφίλ σας = το βιογραφικό σας
Το ότι το Twitter μοιάζει πια περισσότερο με το Facebook έχει δυσαρεστήσει αρκετούς, αλλά όμως δίνει πια το πλεονέκτημα σε όσους έχουν πράγματι κάτι να πουν. «Διαφημίστε» μέσα από τα tweets σας το προσωπικό σας site ή blog, δημοσιευμένες δουλειές σας, φωτογραφίες σας, αναφορές στο όνομά σας, τη δουλειά σας, ακόμα και το βιογραφικό σας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Το δίλλημα του Twitter

Twitter: Οι φωτογραφίες σας μόλις έγιναν λίγο πιο… κοινωνικές

Πέντε τρόποι να μην σας απορρίψουν στο LinkedIn