Συμβουλές σωστού management

Συμβουλές σωστού management

Πέντε «χρυσοί» κανόνες για μέγιστη εταιρική αποδοτικότητα.

Εάν είστε μάνατζερ, ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Κι εάν δεν είστε, καλά θα κάνετε να έχετε υπόψη σας τα νέα δεδομένα. Πλέον, η παλιά λογική ότι ο διευθυντής θα πρέπει να διοικεί έναν μικρό «στρατό» για να κατατροπώσει τον αντίπαλο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί!

Σήμερα, το μυστικό της επιτυχίας -λένε οι ειδικοί- κρύβεται στη συνεργασία και στην πολυσυλλογικότητα, όπου οι δομές αλλάζουν και οι «πάνω» δίνουν στους «κάτω» χώρο κι ευκαιρίες. Ιδού λοιπόν πέντε συμβουλές από το BBC προς… «ναυτιλλομένους»:

Δώσε χώρο και εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητα
Εφόσον είσαι ο «αρχηγός», οφείλεις να βρεις τον τρόπο που θα ενθαρρύνεις την ομάδα σου στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία. «Το κλειδί είναι πώς θα ξεμπλοκάρεις τους υφισταμένους σου», λέει ο executive coach Τσαρλς Ντέι από τη Νέα Υόρκη. «Δωσ’ τους να καταλάβουν ότι μπορούν να πειραματιστούν πάνω σε κάτι καινούργιο». Η αμερικανική εταιρία Fifty Three, για παράδειγμα, που ασχολείται με τον σχεδιασμό ηλεκτρονικών εφαρμογών, ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους, μέσα από μαθήματα εικονογράφησης μόδας. «Ακούγεται παράταιρο να διδάσκεις μόδας σε προγραμματιστές», λέει ο Γκέοργκ Πέτσινγκ, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Fifty Three. «Όμως, η δημιουργικότητα», προσθέτει, «επιτυγχάνεται όταν σπας τις νόρμες».

Διαβάστε ακόμη: Τι κάνει καλύτερη μία γυναίκα manager;

Εμπιστεύσου -καμιά φορά- το ένστικτό σου
Αν και πολλοί το υποτιμούν, το ένστικτο -εξηγεί ο Μάσιμο Πιλιούτσι, καθηγητής Φιλοσοφίας  στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης- «είναι το αποτέλεσμα του υποσυνείδητου μας, που συλλέγει ενδείξεις και υποδείξεις και εκτιμά αυτόματα τις καταστάσεις για εμάς, με βάση αποκλειστικά την προσωπική μας εμπειρία». Την παράμετρο αυτή λάμβανε πάντα σοβαρά υπόψη του ο εμβληματικός Στιβ Τζόμπς της Apple, όταν έπαιρνε τις πιο ριψοκίνδυνες επιχειρηματικές του αποφάσεις. Δύο από αυτές ήταν πίσω στο 2001, όταν έβαλε μπρος δύο νέους στόχους, που οι υπόλοιποι θεωρούσαν μάλλον τρελές: το iTunes και το iPod!

Το χιούμορ δεν βλάπτει
Το χιούμορ μπορεί πολλές φορές το καλύτερο «όπλο» σε άβολες καταστάσεις μέσα στην εταιρεία και μία γερή βάση για να δομηθούν ουσιαστικές ενδοεταιρικές σχέσεις. «Οποιουδήποτε είδους θετικού χιούμορ βελτιώνει το επίπεδο ικανοποίησης στον χώρο εργασίας», τονίζει η Τζέσικα Μέσμερ Μάγκνους, αναπληρωτής καθηγήτρια στο τμήμα management στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. Ειδικά για τα στελέχη, αναφέρει, «βοηθά να δείχνουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά και να βελτιώνουν τους κώδικες επικοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα». Ένα ζωντανό -αν και ιδιαίτερο- παράδειγμα είναι η εταιρία Zappos στη Νεβάδα. Στα γραφεία της, συχνά πυκνά ξεσπούν ομηρικές μάχες μεταξύ των υπαλλήλων, εν προκειμένω όμως στο πλαίσιο ενός εταιρικού «ξεδόματος» με ψεύτικα πιστόλια. Επίσης δεν είναι λίγα τα βίντεο που έχουν ανέβει στο YouTube με υπαλλήλους της να χορεύουν μεταμφιεσμένοι πάνω στα γραφεία. Το αποτέλεσμα, λέει η εταιρία, είναι το προσωπικό να είναι ευχαριστημένο και πιο ικανοποιημένο.

Διαβάστε ακόμη: Μήπως δεν κάνετε για μάνατζερ;

Αναθέστε αποστολές
Είναι πολλές φορές δύσκολο για τους managers να αναθέτουν σοβαρές αποστολές σε υφισταμένους, καθώς θεωρούν ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά καλύτερα από τους ίδιους. «Το σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι δύσκολα μέρη της δουλειάς σε υφισταμένους», παρατηρεί ο Μάθιου Πέρλσαλ, επίκουρος καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. Εάν ξεπεράσει κανείς αυτόν τον σκόπελο, προσθέτει, τότε «με μικρές επιβραβεύσεις και διακριτικούς ελέγχους, θα δείτε τους υφισταμένους σας να κάνουν το καλύτερο δυνατό για εσάς».

Μαζική συνεργασία
«Συχνά λέμε στον κόσμο να συνεργαστεί, όμως ποτέ δεν λέμε πώς», λέει ο Ι. Άλαν Λιντ, καθηγητής Ηγεσίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. Αυτή είναι η δουλειά του σύγχρονου manager, επισημαίνει: να τους υποδείξει τον τρόπο και να τους εφοδιάσει με τα κατάλληλα «εργαλεία». Στην εταιρία σχεδιασμού Ideo, για παράδειγμα, όταν θέλουν να βρουν καινοτόμες λύσεις και προτάσεις σε ένα δύσκολο project, μαζεύουν γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων ανθρώπους από διάφορες ειδικότητες, όπου καθένας έχει κάτι δικό του να προτείνει, ακόμη κι εάν δεν είναι στο τομέα του. Μπορεί να ακούγεται χαοτικό, όμως κάπως έτσι η Ideo κατάφερε να φτιάξει από τις φωτεινές ενδείξεις για τις τουαλέτες στα αεροσκάφη, μέχρι το πρώτο «ποντίκι» για ηλεκτρονικό υπολογιστή.