Συνάντηση ΕΒΕΠ-Παγκόσμιας Τράπεζας για την αξιοποίηση προγραμμάτων από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Συνάντηση ΕΒΕΠ-Παγκόσμιας Τράπεζας για την αξιοποίηση προγραμμάτων από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις για χρηματοδότηση των επενδυτικών και αναπτυξιακών τους σχεδίων στο επίκεντρο της συνάντησης. 

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις, η Παγκόσμια Τράπεζα (WBG), έτσι ώστε να διευκολύνει την συμμετοχή τους στα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια, που χρηματοδοτούνται από τον όμιλο, αποτέλεσε το θέμα της σημερινής συνάντησης του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλη Κορκίδη με τις εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, Στέφανι Μπρόουντμαν, Μαργκό Χόφτιτζερ και Ιωάννα Παντελαίου, στα γραφεία του επιμελητηρίου.

Όπως αναφέρθηκε, οι σημαντικότερες ευκαιρίες, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

1) Συμβάσεις για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός έργου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

2) Την άμεση χρηματοδότηση που παρέχει ο IFC στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

3) Βραχυπρόθεσμες συμβουλευτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο έργων, τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσο και του IFC.

Τα ενεργά έργα της ΠΤ είναι περίπου 1.800 και κάθε ένα από αυτά παράγει έναν ακαθόριστο αριθμό συμβάσεων, ανάλογα με το είδος του έργου. Αφετηρία για την αναζήτηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας είναι, συνεπώς, ο εντοπισμός ενός έργου ενδιαφέροντος. Η έρευνα για τον εντοπισμό έργων μπορεί να γίνει ανά γεωγραφική περιοχή, χώρα, ή τομέα ενδιαφέροντος.

«Χαιρόμαστε, που η ΠΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2018. Παράλληλα, βεβαίως, προειδοποίησε ότι, οι χώρες πρέπει να κάνουν επενδύσεις για να βελτιώσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξή τους, επισημαίνοντας πως, αυτό πρέπει να γίνει πριν “χτυπήσει” η νέα οικονομική κρίση, κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί. Σύμφωνα με αυτές, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1% το 2018, από 3% το 2017, ενώ για το 2019 προβλέπεται ανάπτυξη 3%. Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ισχυρότερη από αυτή, που είχε προβλεφθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και στην ανοδική αυτή τάση συμβάλλουν όλες οι περιοχές του κόσμου, ξεκινώντας από τις “τρεις μεγάλες”: τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να ανέλθει στο 2,1%. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τροφοδοτείται από τις επενδύσεις, τον κλάδο μεταποίησης και τις εμπορικές συναλλαγές, καθώς οι χώρες που εξάγουν βασικά εμπορεύματα επωφελούνται από την αύξηση της τιμής των προϊόντων αυτών. Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι αυτή η ευρείας βάσης ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι ενθαρρυντική και επηρεάζει θετικά την Ελλάδα», δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης.