Συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο

Συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο

Στη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου ελπίζει ο πρωθυπουργός, καθώς η ευρωπαϊκή πίεση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα ολοένα κι αυξάνεται.

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπου θα συναντήσει και την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία και τον έχει προσκαλέσει σε γεύμα εργασίας. Το «μενού» περιλαμβάνει συζήτηση γύρω από την κατάσταση στην Ελλάδα, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, αλλά και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ ως «επιδόρπιο» θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

«Θέλω για άλλη μια φορά να επισημάνω, σε περίπτωση που υπάρχουν λανθασμένες προσδοκίες, ότι η συνάντηση δεν είναι μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις. Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωρά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων. Εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας πολύ στενό εταίρο των Ελλήνων σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις και για τις δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν στην Ελλάδα, καθώς και για την σκληρότητα την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποστούν σε αυτή την διαδικασία. Παραταύτα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, ο οποίος δείχνει και τις πρώτες επιτυχίες και ο οποίος θα φέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πίσω σε έναν καλό σταθερό και βιώσιμο δρόμο. Για όλα αυτά η καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσουν και για την Καγκελάριο μπορώ να πω ότι προσβλέπει σε αυτή την συνάντηση», δήλωσε ενόψει της συνάντησης ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Χωρίς την έγκριση της τρόικας ο προϋπολογισμός

«Αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει είναι ότι η Καγκελάριος θα ακούσει με μεγάλο ενδιαφέρον πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την κατάσταση στην χώρα του και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων», είπε ακόμη ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία πάντα επέμενε στο να αποδεικνύει έμπρακτα η Ελλάδα αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να είναι αξιόπιστοι και η Ευρωπαίοι εταίροι απέναντί της.

Ο κ. Σαμαράς, που ταξίδεψε στο Βερολίνο για να συμμετάσχει αύριο στο οικονομικό συνέδριο της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, αναμένει ωστόσο κάποια δήλωση συμπαράστασης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ειδικά μετά τη χθεσινή «ηχηρή» τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι «χρειάζονται νέες θυσίες από τους Έλληνες» και πως η αξιολόγηση της τρόικας οφείλει να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών «χάνουν την υπομονή τους».

Η Άνγκελα Μέρκελ μόλις χθες, μιλώντας στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας, υπερασπίστηκε την πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης που εφαρμόζονται σε χώρες της ευρωζώνης, κάνοντας, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις. «Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, ότι δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από την γερμανική σκοπιά. Αλλά η αλλαγή είναι σοβαρή», είπε χθες η κα. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονιά εισέπραξε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε, εάν εξαιρεθούν οι τόκοι.

Διαβάστε ακόμη: Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού