Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ για το ελληνικό ποδόσφαιρο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης. στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022. Στα θέματα της συνεδρίασης μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του πρόεδρου της ΟΥΕΦΑ και αρμόδιων υπουργών

Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα συναντηθεί σήμερα στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ (UEFA) Αλεξάντερ Τσεφέριν (Aleksander Čeferin).

Στη συνέχεια στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του πρόεδρου της ΟΥΕΦΑ και αρμόδιων υπουργών, στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Απάντηση του ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας: Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου

Στο μεταξύ, από την πρώτη στιγμή, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου, αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας.

Παράλληλα, διαμηνύει πως στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου και υπογραμμίζει πως με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα και τονίζει: «Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ζ. Μιλάνοβιτς: Οι συλληφθέντες Κροάτες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια αντιμετωπίζονται «ως αιχμάλωτοι πολέμου»

Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς αναφέρθηκε στους Κροάτες που συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν από τις ελληνικές αρχές για το φονικό επεισόδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

«Δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι ένα κράτος δικαίου», τόνισε χθες βράδυ ο Κροάτης πρόεδρος, ασκώντας κριτική στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι Κροάτες συλληφθέντες) αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν προσεκτικά τι να κάνω. Η κατάσταση δεν είναι απλή. Αυτό αγγίζει τα όρια του νόμου του πολέμου. (Οι κρατούμενοι) αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτη στρατιωτική μονάδα»

«Μπορώ μόνο να κάνω εικασίες για τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό τώρα, γιατί έγινε στην Ελλάδα, τι περιμένει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό για αυτούς να μεταθέσουν την ευθύνη σε 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;» αναρωτήθηκε ο Μιλάνοβιτς, λέγοντας ότι οι συλληφθέντες διασκορπίστηκαν σε ελληνικές φυλακές ώστε να ξυλοκοπηθούν και να πέσουν θύματα βιασμού.

«(Η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών) δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν αυτή είναι η ΕΕ σήμερα, θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε», τόνισε.