Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τον Κινέζο υφυπουργό Μεταφορών

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τον Κινέζο υφυπουργό Μεταφορών

Στο επίκεντρο της συνάντησης η στρατηγική συνεργασία με την COSCO.

H COSCO ήταν το επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας, αρμόδιο για θέματα ναυτιλιακών μεταφορών, Weng Mengyong. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο περιθώριο των εργασιών της 28ης Συνόδου της Ολομέλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο), όπου ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Κατά τη διάρκειά της, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, δίνοντας έμφαση στη μακραίωνη πολιτισμική παρουσία και προσφορά που έχουν να επιδείξουν Ελλάδα και Κίνα, στάθηκε στην στρατηγική συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, μέσω της παρουσίας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Διαβάστε ακόμη: Οι Κινέζοι «ρίχνουν» επιπλέον 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά

Ο κ. Weng Mengyong, δήλωσε ότι και εκείνος από την πλευρά του αντιμετωπίζει με πολύ θετικό τρόπο την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά: «Με την ευκαιρία της συνάντησής μας, θέλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο πρόσωπό σας, κ. υπουργέ, για την πολύτιμη συμβολή σας , προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία μεταξύ COSCO και OΛΠ. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ευρώπη, εξάλλου, αναφέρω τη συγκεκριμένη επένδυση ως το κατ’ εξοχήν παράδειγμα επιτυχημένης Κινέζικης παρουσίας στη Γηραιά Ήπειρο».

Στη συνέχεια της συνάντησης ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για την ανάκαμψη της ελληνικής ναυτιλίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, που εκφράζεται μέσα από τις ολοένα αυξανόμενες παραγγελίες πλοίων από Έλληνες πλοιοκτήτες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα της αναγνώρισης των ελληνικών ναυτικών διπλωμάτων από την πλευρά της Κίνας. Όπως είπε, σήμερα η Ελλάδα αναγνωρίζει τα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας των Κινέζων ναυτικών. «Ζητάμε από την Κίνα, στα πλαίσια της αμοιβαιότητας , να πράξει το ίδιο», τόνισε , και ο κ. Weng Mengyong να δεσμεύεται να εξετάσει αμέσως το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ