Συνάντηση Βενιζέλου-Λέτα στη Ρώμη

Συνάντηση Βενιζέλου-Λέτα στη Ρώμη

Κύρια θέματα των συζητήσεων οι διαδοχικές προεδρίες Ελλάδας-Ιταλλίας στην ΕΕ και η ενέργεια.

Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα και την Ιταλίδα υπουργό εξωτερικών Έμα Μπονίνο συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Ρώμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν, οι διαδοχικές προεδρίες Ελλάδας και Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Tap, η ανακήρυξη της μεγάλης ευρωπαϊκής περιφέρειας του Αδριατικού και Ιονίου και η εντατικοποίηση των διμερών επαφών των υπουργών της ιταλικής και ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι δυο προεδρίες μας θα επικεντρωθούν στη μεσογειακή διάσταση, στην ασφάλεια, στον πολιτισμό, στην ενέργεια και στην προάσπιση των συνόρων» τόνισε ο υπουργός εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: «Έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου προς την έξοδο από την κρίση»

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Έμα Μπονίνο, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε:

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανοικτά και φιλικά και να διαπραγματευθούμε με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, στην ασφαλή βάση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός μας στόχος είναι να αποκτήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, διότι είναι ζωτικό για την Ελλάδα, που δεν αντέχει άλλες περικοπές και άλλα δημοσιονομικά μέτρα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να καταστήσει σαφές: «είμαστε έτοιμοι για ριζοσπαστικές, διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τη θεωρία που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας, διότι για μας ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, θέσεις εργασίας και προστασία της κοινωνικής συνοχής».

«Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ένα μέσο, όχι ο στόχος. Είναι, ενδεχομένως, ένα μέσο για την ανάπτυξη, αλλά όχι αυτοσκοπός. Δεν αναφερθήκαμε στο θέμα των γερμανικών εκλογών, αλλά συζητήσαμε τα όσο αποφασίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του περασμένου Ιουνίου, για το θέμα της απασχόλησης. Αποτελούν, φυσικά, πεδίο δράσης, με σαφείς στόχους για τις δυο προεδρίες μας, το 2014» δήλωσε η Έμα Μπονίνο.

Διαβάστε ακόμη: Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών «οι πολιτικές για την προαγωγή της απασχόλησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του βιομηχανικού τομέα πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε προτεραιότητες».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, στη συνομιλία του με τον Ενρίκο Λέτα, αναφέρθηκε στο λεγόμενο «δημοκρατικό έλλειμμα» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πρόβλημα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην όλη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της.

«Η Μεσόγειος δεν είναι μια πολιτική επιλογή, αλλά μια κοινή γεωγραφική και ιστορική μοίρα. Πρέπει να δεχθούμε την κοινή μας ευρωπαϊκή και μεσογειακή μοίρα. Αποτελεί τη σταθερή βάση της κοινής βούλησής μας να προάξουμε μια διαφορετική ευρωπαϊκή διάσταση, με μία νέα συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, με έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Έμα Μπονίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ