Συνεχίζεται το θρίλερ με τις συντάξεις – Τα σενάρια της κυβέρνησης

Νέα σενάρια και εκτιμήσεις σχετικά με το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι το μέτρο της περικοπής στις συντάξεις. Στην αβεβαιότητα περίπου 1.2 εκατ. συνταξιούχοι.

Μετά την πρόσφατη θύελλα δημοσιευμάτων σχετικά με τις συντάξεις, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, καταρτίζει πλέον μία νέα μελέτη βιωσιμότητας για τις συντάξεις προκειμένου να πείσει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν έως το 2022 χωρίς περικοπές, ενώ παράλληλα περιέχει και σενάρια για την επιβράδυνση της οικονομίας σε περίπτωση περικοπής, ακόμη και εάν ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.

Η κυβερνητική έκθεση αναμένεται να παραδοθεί στους Ευρωπαίους το Νοέμβριο και όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήσει την πρόταση, θα υποβάλει τη δική της εισήγηση στο Eurogroup του Νοεμβρίου, είτε του Δεκεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αρχικά να πείσει το Eurogroup και τις αγορές, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και στη συνέχεια ότι δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. Προκειμένου να γίνει αυτό, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις θα συνοδευθεί με κατάργηση των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί για το 2019, όπως η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη κ.ά.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο δείκτης συνταξιοδοτικών δαπανών προς το ΑΕΠ, χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019, παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 16% του ΑΕΠ, ενώ η μη εφαρμογή των μειώσεων των συντάξεων το 2019 επηρεάζει ανοδικά τη συνταξιοδοτική δαπάνη, κυρίως την περίοδο 2020-2032, χωρίς όμως να υπερβαίνει το επίπεδο του 16% του ΑΕΠ. Από το 2032 μέχρι το 2060 παρατηρείται ότι είτε με τις μειώσεις είτε χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων ο δείκτης έχει την ίδια τιμή.

Νέα σενάρια

Πλέον η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νέα σενάρια και εκτιμήσεις σχετικά με το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι το συμφωνημένο μέτρο της περικοπής, ωστόσο 1.200.000 συνταξιούχοι παραμένουν στην αβεβαιότητα, χωρίς να γνωρίζουν τί σύνταξη θα παίρνουν από τις αρχές του νέου έτους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει στο «τραπέζι» νέα εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί τελικά η περικοπή. Πρώτον, η μείωση να είναι μικρότερη στο 9% αντί 18% ή και μια περικοπή στο 5% αν δεν ευοδωθεί η ακύρωση των μειώσεων. Δεύτερον η αναστολή των περικοπών για 3-6 μήνες προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω εκλογών να «σκάσει στα χέρια της η βόμβα». Ανεξάρτητα, όμως, από το αν θα γίνουν ή όχι οι μειώσεις, το μόνο δεδομένο είναι ότι δεν θα ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Συγκεκριμένα, οι συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί θα έχουν τις προσωπικές διαφορές, οι οποίες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, μπορεί να περικοπούν ή να διατηρηθούν μέχρι νεωτέρας.