Συνεχίζονται οι επαφές Μέρκελ – Σοσιαλδημοκρατών

Συνεχίζονται οι επαφές Μέρκελ – Σοσιαλδημοκρατών

Προσπάθεια να βρεθεί κοινή τομή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για το σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο αρχηγός της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία, συμμετέχει επίσης στις συνομιλίες που διεξάγονται στο γραφείο της καγκελαρίου με τον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται πριν από ένα δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με το SPD τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη: «Τρέχει» η Μέρκελ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Η Μέρκελ θα έχει επίσης ένα δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με τους Πράσινους πριν ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα με ποιο κόμμα σχεδιάζει να αρχίσει επίσημες συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως η Μέρκελ θα προτιμήσει τη δημιουργία ενός «μεγάλου», όπως αποκαλείται, συνασπισμού με το SPD στη γραμμή της κυβέρνησης της οποίας προΐστατο από το 2005 ως το 2009.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μεταδόθηκε σήμερα από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, 67% των Γερμανών θα προτιμούσαν ένα συνασπισμό ανάμεσα στους συντηρητικούς και το SPD, έναντι 27% που θα επέλεγαν μια συμμαχία των συντηρητικών με τους Πράσινους.

Διαβάστε ακόμη: Η Άνγκελα Mέρκελ,«βασίλισσα»…χωρίς εξουσία

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, 83% των Γερμανών θεωρούν ότι η θέσπιση ενός ελάχιστου μισθού στη Γερμανία -όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει- είναι το πρώτο θέμα πάνω στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει ο νέος συνασπισμός.

Η θέσπιση ενός κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα είναι μια βασική υπόσχεση των σοσιαλδημοκρατών. Οι συντηρητικοί της Μέρκελ προτείνουν έναν κατώτατο μισθό η διαπραγμάτευση του οποίου θα γίνεται κατά κλάδο και κατά περιφέρεια.

Ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρέχε φάνηκε πρόσφατα να ανοίγει την πόρτα σε μια συμφωνία. «Θέλουμε κι εμείς έναν κατώτατο μισθό», δήλωσε προσθέτοντας: «Με καλή θέληση», τα δύο κόμματα μπορούν «να βρουν τα σωστά εργαλεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ