Η Άνγκελα Mέρκελ,«βασίλισσα»…χωρίς εξουσία

Η Άνγκελα Mέρκελ,«βασίλισσα»…χωρίς εξουσία

Τι παραχωρήσεις ετοιμάζεται να κάνει η Καγκελάριος για το μεγάλο «συνασπισμό».

Σχεδόν τα μισά υπουργεία ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες από την Άνγκελα Μέρκελ για να συμμετέχουν σε κυβέρνηση ενός μεγάλου συνασπισμού, σύμφωνα με Γερμανικά ΜΜΕ.  Παράλληλα οι Χριστιανοδημοκράτες φέρεται να βάζουν νερό στο κρασί τους για το ζήτημα των φορολογικών αυξήσεων, τις οποίες προεκλογικά η Μέρκελ είχε αποκλείσει.

Μετεκλογικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν το απορρίπτει πλέον κατηγορηματικά, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως παραχώρηση προς τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, πριν καν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για μια θετική εξέλιξη: «Εάν συνδυάσει κανείς την ιδέα φορολογικών αυξήσεων των Σοσιαλδημοκρατών για τα μεγάλα εισοδήματα με τα σχέδια μείωσης της φορολογίας των Χριστιανοδημοκρατών για τα μεσαία εισοδήματα, θα μπορούσε να προκύψει αυτή τη φορά στο τέλος των διαπραγματεύσεων μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, αντί μιας κακής έκπληξης».

Διαβάστε ακόμη: Επόμενος στόχος για τη Μέρκελ η «θεραπεία» της Ευρώπης

Η Braunschweiger Zeitung αναφέρει: «Η χρονική συγκυρία των δηλώσεων Σόιμπλε είναι αξιοσημείωτη. Σε περίπτωση φορολογικών αυξήσεων οι ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών θα λάβουν ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που πίστευαν ότι ψήφισαν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σόιμπλε εγκαταλείπει ένα φρούριο, πριν καν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης».

«Η Άνγκελα Mέρκελ, βασίλισσα χωρίς εξουσία »
Παρά τις διαφορές CDU και SPD δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από ένα μεγάλο συνασπισμό .

Η Südwest Presse παρατηρεί: «Η αλλαγή πλεύσης σε ένα τόσο κεντρικό ζήτημα του προγράμματος των Χριστιανοδημοκρατών αποκαλύπτει το δίλημμα του εκλογικού αποτελέσματος. Η καγκελάριος, η οποία πολύ νωρίς βαπτίστηκε από ορισμένους ‘βασίλισσα Άνγκελα’ γίνεται το μπαλάκι ενός δυνητικού κυβερνητικού εταίρου. Αναγκασμένοι να ανταποκριθούν στις επιθυμίες των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, οι Χριστιανοδημοκράτες πρέπει να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις. Πιθανές φορολογικές αυξήσεις δεν θα είναι η τελευταία κουβέντα. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι μια βασίλισσα χωρίς εξουσία».

Διαβάστε επίσης: «Κατοικήστε όπως η Καγκελάριος»!

Η Märkische Oderzeitung σχολιάζει: «Παρά τα όνειρα ορισμένων για κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς τον μεγάλο συνασπισμό. Οι διαφορές μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων παραμένουν μεγάλες. Από την άλλη, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν μπορεί να κυβερνηθεί με ασφάλεια από μια κυβέρνηση μειοψηφίας εν μέσω της ευρωκρίσης. Συνεπώς οι Α. Μέρκελ και Χ. Ζέεχοφερ θα πρέπει να πληρώσουν για τη νίκη τους ένα υψηλό τίμημα στους Σοσιαλδημοκράτες».

Πηγή: Deutsche Welle