Συνεχίζονται οι έρευνες για το Μπόινγκ της Malaysia Airlines

Συνεχίζονται οι έρευνες για το Μπόινγκ της Malaysia Airlines

Λιγοστεύει ο χρόνος «ζωής» του «μαύρου κουτιού» - Μεγάλης διάστασης αντικείμενα εντοπίστηκαν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό από κινεζικά ραντάρ.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ινδικού Ωκεανού συνεχίζονται από τη διεθνή ομάδα δράσης, που αποτελείται από 25 χώρες, οι έρευνες για το αγνοούμενο Μπόινγκ της Malaysia Airlines, που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.

Κινεζικοί δορυφόροι εντόπισαν αντικείμενα, που θα μπορούσαν να είναι συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους, να επιπλέουν στην νότια περιοχή όπου επικεντρώνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του και κινεζικά πλοία σπεύδουν επί τόπου, ανακοίνωσε σήμερα η Μαλαισία.

«Κινεζικά πλοία μεταβαίνουν στην περιοχή. Το Πεκίνο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση εντός μερικών ωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας και εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών Χισχαμουντίν Χουσέιν. Όπως είπε ο ίδιος, ένα από τα αντικείμενα είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων, 22,5 x 13 μέτρα.

Η διεθνής ομάδα που αναζητεί την πτήση MH370 στον απομακρυσμένο νότιο Ινδικό Ωκεανό είχε επιστρέψει νωρίτερα στην περιοχή όπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εντοπίσθηκαν αντικείμενα που μπορεί να είναι συντρίμμια του αεροπλάνου. Έξι αεροσκάφη και δύο εμπορικά πλοία ερευνούν την περιοχή, αν και Αυστραλοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα αντικείμενα, το ένα από τα οποία έχει μήκος μέχρι 24 μέτρα, μπορεί να μην σχετίζονται με το αγνοούμενο αεροπλάνο ή μπορεί να έχουν πλέον βυθισθεί.

Την ίδια ώρα η Ινδία ενημέρωσε σήμερα επισήμως τις μαλαισιανές αρχές πως δεν βρήκε ενδείξεις πως το αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 από το Πεκίνο προς την Κουάλα Λουμπούρ πέρασε από τον εναέριο χώρο της, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον νότιο Ινδικό Ωκεανό να προέρχονται από τη συγκεκριμένη πτήση.

Αναφορικά με τις έρευνες για την τύχη του Μπόινγκ και τις συνθήκες εξαφάνισής του, ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν διαπιστώθηκε «τίποτα μη φυσιολογικό» από το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στους πιλότους και στον πύργο ελέγχου.

Ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας Χισχαμουντίν Χουσέιν δήλωσε ότι ύστερα από δύο ημέρες χωρίς πρόοδο στις έρευνες, η «μεγαλύτερη ανησυχία» του είναι ότι αυτές θα πρέπει και πάλι να επικεντρωθούν σε δύο εναέριους διαδρόμους, βόρεια και νότια από την τελευταία γνωστή θέση του αεροσκάφους, με βάση το στίγμα που έδωσε προτού εξαφανιστεί στις 8 Μαρτίου. Ωστόσο, το ζήτημα θεωρείται ευαίσθητο δεδομένης της παρουσίας στρατιωτικών ραντάρ.

Αεροσκάφη και πλοία ερευνούν επίσης και πάλι τη Θάλασσα Ανταμάν ανάμεσα στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, επιστρέφοντες σε περιοχές που έχουν ήδη σαρωθεί εξαντλητικά στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο στοιχείο που θα τους επιτρέψει να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αεροπορίας.

Η Μαλαισία υπογράμμισε πως καλωσορίζει «οποιαδήποτε βοήθεια για να συνεχίσει να ακολουθεί όλα τα αξιόπιστα ίχνη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Μαλαισιανός υπουργός Άμυνας. Ο ίδιος δήλωσε πως οι ερευνητές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια έρευνα «μακράς διάρκειας», αλλά συνειδητοποιούν πως ο χρόνος περνάει. Το μαύρο κουτί του αεροπλάνου που καταγράφει τις συνομιλίες στο κοκπίτ και τα στοιχεία της πτήσης, μεταδίδει ηλεκτρονικό σήμα για περίπου 30 ημέρες και στη συνέχεια οι μπαταρίες του εξαντλούνται. Έπειτα απ’ αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπισθεί…

Χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξετάζει το αίτημα του υπουργού της Μαλαισίας για την παροχή υποθαλάσσιου εξοπλισμού παρακολούθησης στην επιχείρηση αναζήτησης του χαμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Η συμμετοχή του αμερικανικού στρατού στην αναζήτηση του χαμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines έχει κοστίσει στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου, ενώ αναφέρεται ότι θα διατεθούν συνολικά 4 εκατ. δολάρια, τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των αμερικανικών επιχειρήσεων αναζήτησης μέχρι τις αρχές του Απριλίου.

Δύο κατασκοπευτικά αμερικανικά αεροσκάφη έχουν σταλεί στην περιοχή για την αναζήτηση του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου ενός P-8A Poseidon, το οποίο είναι σχεδιασμένο για τον εντοπισμό υποβρυχίων. Ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι δήλωσε την Πέμπτη από το Πεντάγωνο ότι «Εμείς θα παραμείνουμε στην περιοχή εφ’ όσον οι αρχές της Μαλαισίας χρειάζονται τη βοήθειά μας».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσείν, δήλωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι έχει σκοπό να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, για την ανάγκη χρήσης «υδροφώνων εντοπισμού». Το αμερικανικό Ναυτικό διαθέτει ένα σύστημα το οποίο ονομάζεται «Towed Pinger Locator», μια υποβρύχια συσκευή ειδική για τη μετάδοση, λήψη και καταγραφή ηχητικών κυμάτων την οποία χρησιμοποιούν τα πλοία για τον εντοπισμό αεροσκαφών σε βάθος μέχρι και 6 χιλιάδων μέτρων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού Ναυτικού.

 

Εξοργισμένοι οι συγγενείς των επιβατών της πτήσης ΜΗ370
«Κυβέρνηση της Μαλαισίας, πείτε την αλήθεια! Και δώστε μας πίσω τους δικούς μας!», φώναζαν σήμερα οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών του εξαφανισμένου Μπόινγκ της εταιρείας Malaysia Airlines κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο με Μαλαισιανούς εκπροσώπους.

Σκηνές με δάκρυα και ύβρεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης σ’ ένα ξενοδοχείο της κινεζικής πρωτεύουσας, καθώς οι κινεζικές οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό πεισμένες πως η Κουάλα Λουμπούρ τους κρύβει εξαρχής πληροφορίες. Μάλιστα χρειάστηκε να επέμβουν αστυνομικοί για να μην υπάρξουν σοβαρά επεισόδια.

«Η μαλαισιανή κυβέρνηση μας εξαπατά, δεν τολμάει να μας αντιμετωπίσει, η μαλαισιανή κυβέρνηση είναι ο χειρότερος των δολοφόνων», έλεγαν, έστω κι αν τίποτε δεν έχει αποκαλυφθεί που να στηρίζει το σενάριο μιας πολιτικής «συνωμοσίας» για να εξηγηθεί η εξαφάνιση του επιβατικού αεροπλάνου.

«Δεν αντέχουμε άλλο! Μας προτείνουν μόνο χρήματα για αποζημίωση για να φύγουμε, αλλά εμείς χάνουμε την οικογένειά μας», είπε μια γυναίκα. «Εδώ είμαστε στην Κίνα! Θα συνεχίσουμε να περιμένουμε και δεν θα φύγουμε!».

Απειλούμενοι από τους Κινέζους που βρίσκονταν στην αίθουσα, οι Μαλαισιανοί αξιωματούχοι εγκατέλειψαν βιαστικά το βήμα ενώ αστυνομικοί παρεμβλήθηκαν για να τους προστατεύσουν.

Υπήρχαν 153 Κινέζοι ανάμεσα στους 239 επιβαίνοντες στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines με προορισμό το Πεκίνο, το οποίο εξαφανίσθηκε στις 8 Μαρτίου από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας, μία ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ.

Διαβάστε περισσότερα:

Τα πιο μυστηριώδη αεροπορικά δυστυχήματα όλων των εποχών

Πώς η χαμένη πτήση της Μαλαισίας κατέληξε στο… eBay

Βίντεο: Λίγο πριν τη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines

Δείτε: Καρέ-καρέ το «θρίλερ» με το Μπόινγκ