Πανελλήνιες Εξετάσεις: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά
ÌáèçôÝò óõììåôÝ÷ïõí óôéò ÐáíåëëáäéêÝò ÅîåôÜóåéò óôï 46ï Ãåíéêü Ëýêåéï ÁèÞíáò, ÐáñáóêåõÞ 7 Éïõíßïõ 2019. Ìå ôï ìÜèçìá ôçò ÍÝáò ÅëëçíéêÞò Ãëþóóáò, ùò åßèéóôáé, áíïßãåé óÞìåñá ÐáñáóêåõÞ, ç áõëáßá ôùí Ðáíåëëáäéêþí ÅîåôÜóåùí 2019 ãéá ôïõò õðïøçößïõò ôùí ãåíéêþí ëõêåßùí (ÃÅË) ãéá ôçí åéóáãùãÞ óôçí ÔñéôïâÜèìéá Åêðáßäåõóç. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁëÝîáíäñïò ÂëÜ÷ïò
Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ εκείνοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στα Μαθηματικά.

Με την εξέταση των υποψηφίων σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά συνεχίζονται σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια.

Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά. Μπορείτε να δείτε τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών όσων εξετάστηκαν με το νέο σύστημα στις φετινές Πανελλήνιες εδώ: 200617101452_them_arx_NEO_200617_copy και όσων εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα εδώ: 200617101559_them_arx_PALAIO_200617_copy.

Εκείνοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στα Μαθηματικά. Μπορείτε να δείτε τα θέματα των μαθηματικών όσων εξετάστηκαν με το νέο σύστημα στις φετινές Πανελλήνιες εδώ: 200617101714_themata-mathimatika-nea και όσων εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα εδώ: 200617101804_themata-mathimatika-palio-imerisio.

Οι εξετάσεις των μαθημάτων αυτών αφορούν τους υποψήφιους που διαγωνίζονται με το νέο σύστημα, καθώς και εκείνους που δίνουν με το παλαιό.

Βατά θέματα σε Αρχαία και Μαθηματικά

Με εξαίρεση τα θέματα των Μαθηματικών του παλαιού συστήματος, που χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας, οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν βατά θέματα στα Αρχαία Ελληνικά και χωρίς ακραία ζητούμενα στα Μαθηματικά του νέου συστήματος.

Βατά και αναμενόμενα τα θέματα των Αρχαίων

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών με το νέο σύστημα, το διδαγμένο κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα. «Θεωρείται από τα αναμενόμενα, καθώς προέρχεται από τα κείμενα που περιλήφθηκαν στη νέα ύλη», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αθανάσιος Σταυριανόπουλος, φιλόλογος, καθηγητής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Αγίου Δημητρίου.

Τα θέματα σε γενικές γραμμές, όπως ανέφερε, ήταν εύκολα και κατανοητά.

Στις ερμηνευτικές ερωτήσεις, οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως. Ως προς το παράλληλο κείμενο, ο κ. Σταυριανόπουλος το χαρακτήρισε «κατανοητό». «Δίνει, παράλληλα, τη δυνατότητα σε όσους έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά, να ανταποκριθούν στο έπακρο», τόνισε και πρόσθεσε ότι στην τελευταία ερώτηση θα κρίνει εν μέρει τις διακυμάνσεις των βαθμολογιών.

Το διδαγμένο κείμενο, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι που δίνουν με το παλαιό σύστημα, χαρακτηρίζεται «εξίσου αναμενόμενο». Πρόκειται για απόσπασμα από τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι ήταν εύκολες και σαφείς, κατά τον κ. Σταυριανόπουλο.

Επιπλέον, το παράλληλο κείμενο, στο οποίο εξετάστηκαν ήταν ο «Πρωταγόρας» του Πλάτωνα. «Είναι από τα αναμενόμενα κείμενα και από τα πιο δημοφιλή», σημείωσε ο κ. Σταυριανόπουλος, «ενώ η ερώτηση για τη διαφορά αντίληψης, σχετικά με τη διδασκαλία της ηθικής αρετής, μεταξύ του Πρωταγόρα και των Ηθικών Νικομαχείων ήταν ξεκάθαρη».

Το άγνωστο κείμενο, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι, ήταν κοινό και για όσους εξετάζονται με το νέο σύστημα και για όσους εξετάζονται με το παλαιό. Πρόκειται για απόσπασμα του έργου «Πόροι ή περί προσόδων», του Ξενοφώντα, στο συνδέει την οικονομική ευημερία της Αθήνας με τα αγαθά της ειρήνης. «Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριας δυσκολίας, έως και εύκολο», σημείωσε ο κ. Σταριανόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Aπουσίαζαν λεξιλογικές ερωτήσεις, ενώ ήταν ξεκάθαρο το τμήμα, το οποίο έπρεπε να μεταφράσουν οι υποψήφιοι». Η ερμηνευτική ερώτηση, αν και δεν προερχόταν από το κομμάτι του κειμένου που μετέφρασαν οι υποψήφιοι, ήταν ωστόσο εύκολο να εξαχθεί η απάντησή της.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταυριανόπουλος, ο καλά προετοιμασμένος υποψήφιος θα μπορέσει να γράψει πολύ καλά.

Μαθηματικά: Κλιμακούμενης δυσκολίας τα θέματα του νέου συστήματος, με ιδιαίτερες δυσκολίες του παλαιού

Καλά δομημένα θέματα, κλιμακούμενης δυσκολίας αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά με το νέο σύστημα, σε αντίθεση με εκείνους που έδωσαν με το παλαιό, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν θέματα με ιδιαίτερες δυσκολίες.

«Η καλή δομή στα θέματα του νέου συστήματος θα οδηγήσει σε καλύτερες βαθμολογίες, σε αντίθεση με εκείνα του παλαιού, που είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες και θα έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλές, ίσως και αρκετά χαμηλές βαθμολογίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νατάσσα Παναγιωτοπούλου, Μαθηματικός, καθηγήτρια επίσης στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Αγίου Δημητρίου.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα θέματα του νέου συστήματος, η κ. Παναγιωτοπούλου τα χαρακτήρισε «όμορφα δομημένα, χωρίς ακραία ζητούμενα» και ανέφερε ότι κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης. «Υπήρχε κλιμακούμενη δυσκολία στα θέματα, με εφικτή τη βαθμολογία πάνω από τη βάση για τους μέτρια προετοιμασμένους μαθητές», σημείωσε.

Τα θέματα Β και Γ ήταν σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμα και από μέτριους μαθητές, ενώ το θέμα Δ είχε αυξημένο δείκτη δυσκολίας. «Χρειαζόταν χρόνο για να το επιλύσει κανείς, αρκεί να ήταν καλά προετοιμασμένος», είπε.

Σχετικά με τα θέματα του παλαιού συστήματος, η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι υπήρχε μεγάλη απόκλιση στο βαθμό δυσκολίας, σε σχέση με τα θέματα του νέου συστήματος, στο βαθμό που «πολλοί απόφοιτοι ίσως μετανιώσουν που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα».

Τα θέματα Γ και Δ θεωρούνται πολύ δύσκολα. Ειδικότερα, όπως είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, το Γ1 θέμα απαιτούσε γεωμετρικές γνώσεις από παλαιότερες τάξεις, κάτι που αναμένεται να έχει δυσκολέψει τους μαθητές. Το Δ θέμα ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας. «Ήθελε πολύ χρόνο για να αντιληφθεί ο μαθητής τι ζητείται και πώς θα επιλύσει το θέμα», κατέληξε.

Σημειώνεται, ότι για τους υποψηφίους που δίνουν με το παλαιό σύστημα, των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας, τα Μαθηματικά είναι μάθημα με συντελεστή βαρύτητας και θα επηρεάσει την τελική «αποκομιδή» μορίων.

Δύο συστήματα

Η φετινή σχολική χρονιά είχε ήδη χαρακτηριστεί μεταβατική, καθώς από φέτος θα ίσχυε το «νέο» σύστημα που είχε προωθήσει επί υπουργίας του ο Κώστας Γαβρόγλου και που περιελάμβανε την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες μαθημάτων, καθώς επίσης και την αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από εκείνο της Κοινωνιολογίας.

Έτσι, για φέτος, υπήρξε η δυνατότητα οι υποψήφιοι να επιλέξουν με ποιο σύστημα επιθυμούν να εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με το «νέο» ή με το «παλαιό».

Το «παλαιό» σύστημα είναι το σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια κατά το σχολικό έτος 2018-19. Κατά το σύστημα αυτό, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στα Λατινικά, ενώ σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας με αυξημένο συντελεστή στον υπολογισμό των μορίων.

Συνολικά, φέτος, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι εξεταζόμενοι στο «νέο» σύστημα και οι υπόλοιποι στο «παλαιό».

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 19/6, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο, με εξαίρεση, ότι στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ώρα έναρξης της κάθε εξέτασης είναι 08:30 (κοινή για όλους τους υποψηφίους). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Ειδικά μαθήματα

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως την 13η Ιουλίου 2020.

Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν με την εξέταση των Αγγλικών (1/7) και θα συνεχιστούν με το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα). Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4/7).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).

Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εξέταση των μουσικών ειδικών μαθημάτων: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7).

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛ

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ συνεχίζονται, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, με Μαθηματικά (Άλγεβρα), που είναι μάθημα Γενικής Παιδείας.

Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.