Η Ελλάδα επιταχύνει την απομείωση του χρέους με φόντο τα υψηλά πλεονάσματα

Η Ελλάδα επιταχύνει την απομείωση του χρέους με φόντο τα υψηλά πλεονάσματα
Photo: Shutterstock
Σε νέα φάση επιτάχυνσης της στρατηγικής απομείωσης του δημόσιου χρέους φαίνεται να εισέρχεται η Ελλάδα, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής ακόμη μεγαλύτερου μέρους των δανείων διάσωσης.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης εξετάζει η Ελλάδα, ενισχύοντας τη στρατηγική ταχύτερης αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Η χώρα έχει ήδη προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα πρόωρη αποπληρωμή ύψους 6,9 δισ. ευρώ, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον συνεχιστούν οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού από τις αγορές, η Αθήνα θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το ποσό της εξόφλησης.

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων, ως εναλλακτικό εργαλείο διαχείρισης του χρέους, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές και το κόστος χρηματοδότησης.

Η συζήτηση για επιτάχυνση της απομείωσης του χρέους έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταγράφοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενισχύσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές, ενώ οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης έχουν συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης είχε δηλώσει πέρυσι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης έως και δέκα χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ενίσχυσης της εικόνας της χώρας απέναντι στους διεθνείς επενδυτές.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί έναν από τους υψηλότερους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ παγκοσμίως, οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι το 2026 ενδέχεται να πάψει να είναι η πιο χρεωμένη οικονομία της Ευρώπης, καθώς η Ιταλία εκτιμάται ότι θα την ξεπεράσει στον σχετικό δείκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: