Συνελήφθησαν πρώην στελέχη της Credit Suisse- Εμπλέκονται σε σκάνδαλο 2 δισ. δολαρίων στη Μοζαμβίκη

Συνελήφθησαν πρώην στελέχη της Credit Suisse- Εμπλέκονται σε σκάνδαλο 2 δισ. δολαρίων στη Μοζαμβίκη
epa05226675 (FILE) A file photograph showing the logo at the entrance of the Swiss bank Credit Suisse in Zurich, Switzerland, 17 November 2011. Reports on 23 March 2016 state that Credit Suisse Group is stepping up cost cuts including eliminating 2,000 jobs at its Global Markets business to better weather challenging market conditions. EPA/STEFFEN SCHMIDT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι συλλήψεις τους καταγράφονται πέντε ημέρες μετά τη σύλληψη του Μανουέλ Τσανγκ, του πρώην υπουργού Οικονομικών της Μοζαμβίκης.

Τρία πρώην στελέχη της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse Group AG συνελήφθησαν στο Λονδίνο την Πέμπτη διότι τα βαρύνουν κατηγορίες από τις αρχές των ΗΠΑ ότι ενέχονται στο κύκλωμα που κατηγορείται για απάτη και κατάχρηση ύψους 2 δισ. δολαρίων με όχημα δημόσιες εταιρείες της Μοζαμβίκης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι συλλήψεις τους καταγράφονται πέντε ημέρες μετά τη σύλληψη του Μανουέλ Τσανγκ, του πρώην υπουργού Οικονομικών της Μοζαμβίκης (2005-2015), στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την ίδια υπόθεση από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς ζητούν να εκδοθούν οι κατηγορούμενοι.

Ο 63χρονος Τσανγκ ήταν υπουργός όταν η κυβέρνηση παρείχε εγγυήσεις για μυστικά δάνεια ύψους 2 δισ. δολαρίων που έλαβαν δημόσιες επιχειρήσεις το 2013 και το 2014. Συνελήφθη το Σάββατο (29η Δεκεμβρίου 2018) στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έκανε ενδιάμεσο σταθμό καθώς ταξίδευε προς το Ντουμπάι.

Οι αρχές των ΗΠΑ τον κατηγορούν για ηλεκτρονική απάτη, συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Μοζαμβίκης υποστήριξε ότι η δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν σχετίζεται με τα μυστικά δάνεια, το σκάνδαλο γύρω από τα οποία οδήγησε τους διεθνείς πιστωτές και δωρητές- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα- να διακόψουν τη στήριξη της χώρας, προκαλώντας την κατάρρευση του νομίσματός της και την κήρυξη στάσης πληρωμών.

Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τα δάνεια αυτά, η Μοζαμβίκη πασχίζει ακόμη να μειώσει το ασφυκτικό κρατικό της χρέος και να αναδιαρθρώσει μέρος του.

Η κρίση χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη στη Μοζαμβίκη από την ανεξαρτησία της το 1975.

Μια ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η έκδοση του Τσανγκ στις ΗΠΑ από τις αρχές της Νότιας Αφρικής αναμένεται να γίνει την 8η Ιανουαρίου στην Πρετόρια.