«Συνεργάσιμη» η Συρία στο ξεκίνημα της καταστροφής χημικών όπλων

«Συνεργάσιμη» η Συρία στο ξεκίνημα της καταστροφής χημικών όπλων

Σε εφαρμογή τα πρώτα στάδια της επιχείρησης, υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

«Πολύ συνεργάσιμοι» υπήρξαν οι Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά τα πρώτα στάδια της επιχείρησης για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, δήλωσε σήμερα από τη Χάγη ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, Αχμέτ Ιζιμτζί.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ είπε ότι οι εμπειρογνώμονες σκοπεύουν να επισκεφθούν 20 τοποθεσίες εντός των ερχόμενων ημερών και εβδομάδων και χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» το στόχο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας μέχρι τα μέσα του 2014, εφόσον οι ειδικοί έχουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των επιθεωρητών, ο Ιζιμτζί έκανε έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη χώρα. Αναφερόμενος στο «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία καταστροφής των όπλων, είπε ότι εάν κηρύσσονταν «προσωρινές εκεχειρίες», οι στόχοι που θέτει ο Οργανισμός θα μπορούσαν να επιτευχθούν εγκαίρως.

Διαβάστε ακόμη: Στην Κύπρο η έδρα της ομάδας για τα χημικά όπλα της Συρίας

Μεγάλη δημοσκόπηση του Reuters για την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία
Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε μια διεθνή δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του ινστιτούτου Ipsos τάσσονται κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ακόμη περισσότεροι διαφωνούν με την ανάμιξη της χώρας τους στη συριακή κρίση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 15 χώρες -στην πλειονότητά τους ευρωπαϊκές- και ένα από τα συμπεράσματά της είναι ότι μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (36%) θεωρεί υπεύθυνη τη συριακή κυβέρνηση για τη χρήση χημικών όπλων, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να επιρρίψει στο καθεστώς την ευθύνη για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters