Συγκλονίζει τον πλανήτη η αεροπορική τραγωδία της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας

Συγκλονίζει τον πλανήτη η αεροπορική τραγωδία της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας

Εξι άτομα έχουν διασωθεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Στους 75 ο αριθμός των νεκρών.

Τραγική κατάληξη είχε η πτήση της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσαπεκοένσε, που επρόκειτο να δώσει τον σημαντικότερο αγώνα της ιστορίας της, καθώς το αεροσκάφος της συνετρίβη κοντά στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας.

Η Τσαπεκοένσε μετέβαινε στην Κολομβία για να αντιμετωπίσει αύριο την Ατλέτικο Νασιονάλ της Μεντεγίν στον πρώτον αγώνα του τελικού της διοργάνωσης. Το Copa Sudamericana είναι το αντίστοιχο του Europa League στη Νότια Αμερική.

1/3

Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά  81 ανθρώπους και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί του αεροπορικού δυστυχήματος στην Κολομβία ανέρχονται σε 75 και οι επιζώντες σε 6. Οι επιζώντες είναι οι ποδοσφαιριστές Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, Άλαν Λουσιάνο Ρούσελ και Τζάκσον Ράνιαρ Φόλμαν, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Έρβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Χένσελ. Όλοι τους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής. Η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών (UNGRD) της Κολομβίας ανέφερε ότι νεώτερος απολογισμός για τα θύματα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στην περιοχή.

brail

Το αεροπλάνο, που μετέφερε 72 επιβάτες και εννιαμελές πλήρωμα, είχε αναχωρήσει από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας. Έκανε μια στάση στη Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, στη Βολιβία και κατόπιν συνέχισε την πορεία του προς το Μεντεγίν της Κολομβίας. Συνετρίβη γύρω στις 22.15 (τοπική ώρα) της Δευτέρας στην ορεινή περιοχή του Ελ Γκόρντο, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων, ενώ απείχε περίπου 40 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν.

Μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν αδιευκρίνιστα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κυβερνήτης του BA 146 έκανε λόγο για κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα πριν εξαφάνιστεί από τα ραντάρ.

Το δυστύχημα σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρντοβα ντε Ριονέγκρο. Σύμφωνα με τις αρχές, οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές, κυρίως λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Επειδή η περιοχή είναι δύσβατη (οι πρώτοι διασώστες χρειάστηκαν μισή ώρα για να φτάσουν στο σημείο), οι έρευνες διακόπηκαν για λίγο μέσα στη νύχτα και συνεχίστηκαν μόλις ξημέρωσε.

Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters που βρέθηκε στην περιοχή είπε ότι το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο και το πίσω μέρος διαλύθηκε. Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κολομβίας, τον Αλφρέδο Μποκανέγκρα, μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν 22 ποδοσφαιριστές, 28 συνοδοί και μέλη του τεχνικού επιτελείου της ομάδας και 22 δημοσιογράφοι.

“Μια τραγωδία μας βύθισε στο πένθος. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το δυστύχημα του αεροσκάφους που μετέφερε τη Τσαπεκοένσε” έγραψε στο Twitter ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο πρόεδρος της Κολομβίας. Ο Σάντος σημείωσε ότι η έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας “προχωρά”.

1/3

Ήταν η πρώτη φορά που η μικρή ομάδα από το Τσάπεκο είχε φθάσει στον τελικό μιας σημαντικής νοτιοαμερικανικής διοργάνσης, αλλά ήταν το αουτσάιντερ στο ματς με μια ομάδα η οποία πήγαινε για το νταμπλ αφού είχε κερδίσει τον Ιούλιο το Copa Libertadores.

Η Τσαπεκοένσε είναι η 21η μεγαλύτερη ομάδα της Βραζιλίας όσον αφορά τα έσοδα, τα οποία είχαν φθάσει τα 46 εκατ. ρεάλ (13,5 εκατ. δολάρια) το 2015, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο πλούτου που δημοσιοποιεί η βραζιλιάνικη τράπεζα Itau BBA.

Η νοτιοαμερικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανέστειλε όλα τα παιγνίδια και άλλες δραστηριότητες μετά τη συντριβή.

Συγκινητική κίνηση από τη Νασιονάλ

Το αίτημα να απονεμηθεί στην Τσάπεκοένσε ο τίτλος του Copa Sudamericana άνευ αγώνων, έκανε η Ατλέτικο Νασιονάλ λίγες ώρες μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ από την Λατινική Αμερική που εξαπλώθηκαν γρήγορα και στην Ευρώπη μέσω των social media, η φιναλίστ του Copa Sudamericana έκανε αίτημα στην CONMEBOL (ποδοσφαιρική ομοσπονδία Λατινικής Αμερικής) μέσω του προέδρου της, Χουάν Κάρλος ντε λα Κουέστα, προκειμένου να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια στο Copa Sudamericana η βραζιλιάνικη ομάδα άνευ αγώνων.

Στο ίδιο αίτημα που κατέθεσε η Νασιονάλ, ζήτησε από την διοργανώτρια αρχή να παραδώσει το χρηματικό έπαθλο που αντιστοιχεί στη νικήτρια της διοργάνωσης, ήτοι 500.000 δολάρια, στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας.

Φίλαθλοι της Ατλέτικο ζήτησαν επίσης να συγκεντρωθεί ο κόσμος στο στάδιο του Μεντεγίν την Τετάρτη, την ώρα που θα διεξαγόταν ο αγώνας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα αδικοχαμένα μέλη της Τσαπεκοένσε.

Η Γκρέμιο προτείνει δανεισμό παικτών για να επιβιώσει η ομάδα

Μετά το τραγικό συμβάν η διοίκηση της βραζιλιάνικης ομάδας Γκρέμιο πρότεινε στις υπόλοιπες ομάδες να ενισχύσουν την Τσαπεκοένσε για να καταφέρει να φτιάξει ομάδα για το 2017.

Συγκεκριμένα, η Γκρέμιο ζήτησε από την Ομοσπονδία της Βραζιλίας και απ΄ όλες τις ομάδες του Μπραζιλεϊράο να δώσουν η κάθε μία από έναν ή δύο δανεικούς, ώστε να μπορέσει ηΤσαπεκοένσε να ορθοποδήσει αρχικά και να δει τι θα κάνει στη συνέχεια.